I følge ekspertene finnes det til og med en tredje – og beste – måte. Her får du vite hvordan bestikket bør plasseres for å bli skikkelig rent.
Det skriver Bolius.
Bestikk med skaftet ned er best
Har du en oppvaskmaskin med bestikkurv, anbefaler ekspertene at bestikket plasseres med skaftet ned og hodet opp – altså motsatt vei av det mange kanskje gjør.
Hvorfor bør bestikket stå med hodet opp?
Det er nemlig den øverste delen – altså gaflene, knivbladene og skjehodene – som blir mest tilgriset under et måltid. Det er også den delen vi putter i munnen. Derfor gir det mening at denne delen bør få best mulig tilgang til vann og såpe under oppvasken.
5 grunner til å sette bestikket med hodet opp:
Bedre rengjøring av den skitneste delen
Hodet kommer nærmere vannstrålene i maskinen – spesielt hvis maskinen har en spylearm i taket.Mindre sjanse for sammenklumping
Når bestikket står med hodet opp, legger det seg ikke like tett sammen. Dette er spesielt viktig for skjeer, som ellers lett "hekter" seg i hverandre.Mindre kontakt med matrester
Hodet unngår å komme i kontakt med rester som ligger i bunnen av kurven.Raskere og bedre tørk
Vannet renner lettere av bestikket når hodet peker oppover, noe som gir bedre tørkeresultat.Mindre kalkflekker
God drenering reduserer risikoen for kalkflekker.
I tillegg forlenges levetiden på bestikkurven, som som regel er laget av plast, når man setter bestikket med hodet opp. Da unngår man at skarpe kanter på kniver og gafler skraper opp eller ødelegger plasten.
Unntaket: Når knivene bør settes med hodet ned
Hvis du har veldig spisse eller skarpe kniver, anbefales det å sette dem med skaftet opp, av hensyn til sikkerheten. På den måten unngår du å kutte deg når du fyller eller tømmer maskinen.