Jeg må innrømme at jeg er nesten avhengig av reality-show og podkaster om rydding og rengjøring. Jeg er fascinert av "cleanfluencere" som legger ut videoer hvor de rydder og rengjør hjemmene sine.
Disse videoene roer meg nesten like mye som synet av mitt eget ryddige hjem (noe som ikke alltid er lett med en stor familie).
Jeg har lært mye fra disse videoene – spesielt én regel som hjelper meg mer enn noe annet med å holde orden og bevare minnsinnsro: 80/20-regelen.
Hva er 80/20-regelen?
For Clea Shearer og Joanna Teplin, skaperne av Netflix-serien "Get Organized with the Home Edit", er 80/20-regelen essensiell for organisering; de nevner den konstant og har brukt den med suksess i garderober hos stjerner som Khloé Kardashian og Eva Longoria.
Jeg oppdaget imidlertid ikke regelen i reality-showet, men i podkasten "Lipstick on the Rim", som er ledet av skuespilleren Molly Sims, som nå er ekspert på skjønnhet og velvære.
Hvordan fungerer regelen?
80/20-regelen handler om å håndtere "negativt rom" i hjemmene våre. Den går ut på å fylle rom opp til maksimalt 80 prosent og la de resterende 20 prosent stå tomme, slik at man visuelt kan "puste".
Denne frie plassen skaper en visuell ro og gjør det mulig for nye objekter å komme til uten straks å måtte gi opp noe annet.
Dette prinsippet gjelder for alle typer rom – skap, hyller, oppbevaringsrom, soverom, baderom og ganger. Hver gang jeg rydder i skuffer eller skap, prøver jeg å holde meg til denne 80/20-fordelingen og unngå å overfylle, noe som gir ro i rommet.
80/20-regelen og matvaner
Regelen kan også anvendes på mat.
"Vi liker ikke når skapene våre er overfylte. Akkurat som man føler seg bedre når man ikke er for mett etter et måltid, føler man seg også bedre når man holder orden hjemme," forklarer ekspertene fra "The Home Edit".
De sammenligner følelsen etter rydding med meditasjon. De har ofte nevnt at rydding også er en form for egenomsorg; et ryddig hjem reduserer stress og potensielle konflikter, da ting lett kan finnes.
Denne ekstra "plassen til å puste" kan også overføres til en japansk matvane: Hara hachi bu, som betyr "fyll ikke mer enn 80 prosent av det du ønsker å spise i magen", slik at man aldri er overmett og alltid har plass til en liten snack.
Organisering og vedlikehold
80/20-metoden er enklest å implementere når ting og klær henges på kleshengere og samles og sorteres i beholdere for skap, oppbevaringsrom og skuffer. Det er også en god idé å sortere ting etter kategorier (f.eks. alle gensere, alle blazere, alle bluser sammen); på den måten kan man alltid finne det man leter etter.
Det beste – det kan jeg nå bekrefte – er når det holdes nok plass fri, slik at en ny gjenstand lett kan settes inn uten at det oppstår kaos.
For å unngå at de 20 prosentene fylles igjen, er det viktig å regelmessig gjennomgå oppbevaringsrom og kvitte seg med ting som ikke har vært brukt på lenge.
Ikke nøl med å rydde ut i klær og gjenstander som du ikke lenger bruker. Psykolog Laura Palomares oppmuntrer også til denne formen for vårengjøring:
"At rommet er mer åpent og har færre stimuli, fører til ro og konsentrasjon. Når vi gir slipp og kvitter oss med ting vi ikke trenger, virker det befriende og skaper en følelse av kontroll og mental orden." Tro meg: Det hjelper faktisk; tankene mine kan nå slappe litt mer av takket være 80/20-regelen.