Slik vasker og bandasjerer du sår riktig

17/04/2025 14:01

Hanne

LIVSSTIL
foto: Shutterstock
Ofte er det vanskelig selv å vurdere hvor alvorlig et lite sår er - her får du tips

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Småsår og kutt er en del av hverdagen, enten det skjer på kjøkkenet, i hagen eller under lek og trening.

Her i påsken er vi mere hjemme, hvor skader ofte skjer. Vi er også på hytta, hvor det ofte er litt lengre til legen hvis uhellet skulle være ute.

Å vite hvordan du korrekt behandler et sår kan bidra til raskere heling og redusere risikoen for infeksjon.

Her er en enkel veiledning for hvordan du vasker og bandasjerer et sår på riktig måte.

1. Identifiser sårtypen
Før du starter, er det viktig å identifisere hva slags sår det er. Er det et overfladisk skrubbsår, et kutt med blødning, eller et stikksår? Jo dypere og større såret er, desto viktigere er det å følge med på tilstanden og eventuelt oppsøke helsepersonell.

2. Rens såret grundig
Vask hendene godt før du tar på såret. Skyll såret med rennende, lunkent vann for å fjerne smuss, grus eller fremmedlegemer. Bruk gjerne en mild såpe rundt såret, men unngå å få såpe direkte i selve såret da det kan irritere vevet.

3. Bruk antiseptisk middel
Etter rensing kan du bruke et antiseptisk middel, som for eksempel klorheksidin eller jodløsning, for å redusere risikoen for infeksjon. Påfør middelet med en ren bomullspinne eller gasbind. Dette dreper bakterier og beskytter såret mens det begynner å gro.

4. Dekk til med riktig bandasje
Tørk området forsiktig og dekk til såret med en steril bandasje eller kompress. Dette beskytter såret mot bakterier og hindrer ytterligere skade. Velg en bandasje som puster og tilpasses sårets størrelse. Ved blødning, bruk trykk for å stoppe blødningen før bandasjering.

5. Følg med på såret daglig
Sjekk såret jevnlig for tegn til infeksjon, som rødhet, hevelse, varme, puss eller økt smerte. Skift bandasjen daglig eller oftere hvis den blir våt eller skitten. La såret få luft innimellom, dersom det gror fint.

6. Oppsøk helsepersonell ved behov
Kontakt lege eller annet helsepersonell hvis:

  • Såret er dypt eller ikke stopper å blø

  • Det er fremmedlegemer du ikke får ut

  • Det oppstår tegn til infeksjon

  • Du ikke har fått stivkrampevaksine de siste 10 årene

Å vite hvordan du håndterer sår på en trygg og hygienisk måte kan forhindre komplikasjoner og sikre raskere tilheling. Ha alltid et godt utstyrt førstehjelpsskrin lett tilgjengelig i hjemmet.