Ti gode råd: Slik reduserer du forbruket

04/01/2025 13:01

Hanne

LIVSSTIL
foto: Antonello Marangi / Shutterstock
Det lønner seg både miljømessig og økonomisk.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Møbler, elektronikk, byggematerialer og mye mer – ved å ta bedre vare på det vi eier og kjøpe færre nye ting, kan vi leve mer bærekraftig.

Hjemmene våre er fulle av ting som har kostet CO2 å produsere og transportere, både til butikkene og senere til boligene våre. Ved å redusere forbruket av slike varer kan vi leve mer bærekraftig.

Store klimaavtrykk fra forbruk
I gjennomsnitt står hver nordmann for et klimaavtrykk på 13 tonn CO2-ekvivalenter (CO2e) årlig, ifølge beregninger fra den grønne tankesmien CONCITO i 2023.

  • Boligen vår står for 13 % av dette avtrykket.

  • Møbler og interiør utgjør 2 % av den gjennomsnittlige CO2-utslippene.

For å holde klimaendringene i sjakk må dette tallet ned til 3 tonn per person innen 2050. Selv om vi ikke kan slutte helt å kjøpe nytt, kan vi bidra til å redusere klimaavtrykket ved å kjøpe mindre, dele og gjenbruke.

10 tips for å redusere forbruket


1. Bruk tingene dine til de er utslitt
Mange apparater og maskiner kastes lenge før de er utslitt. Eksempelvis fungerer 33 % av kasserte kaffemaskiner og hele 58 % av TV-er fortsatt. Ved å bruke tingene dine til de er helt utslitt, forlenger du tiden før nye produkter må produseres.

2. Reparér det som går i stykker
Små skader betyr ikke at produktet er ødelagt. Opptil 80 % av elektriske apparater på gjenvinningsstasjoner kan repareres. Finn en reparatør, eller kontakt produsenten for hjelp og reservedeler.

3. Skap gode vaner
Unngå impulskjøp ved å stille deg selv spørsmålet: "Trenger jeg virkelig dette?" Gode vaner kan redusere unødvendig forbruk.

4. Velg robuste og holdbare produkter
Sjekk om produktet virker solid, og les anmeldelser før du kjøper. Robust kvalitet varer lenger, reduserer avfall og kan spare deg penger på sikt.

5. Invester i kvalitet
Dyrere produkter er ofte mer holdbare. Selv om det kan være fristende å velge rimeligere alternativer, holder kvalitetsprodukter ofte lengre og er enklere å selge videre.

6. Vedlikehold tingene dine
Riktig vedlikehold kan forlenge levetiden til møbler, apparater og andre eiendeler. Bruk olje, maling eller rengjøringsmidler for å holde ting i god stand.

7. Del med andre
Kan du klare deg med én gjenstand, eller dele større ting som en trailer eller fryseboks med naboene? Hver gang vi unngår et nytt kjøp, sparer vi råmaterialer, CO2-utslipp og transportkostnader.

8. Selg eller kjøp brukt
Er tingene dine fortsatt i brukbar stand? Selg eller gi dem bort for å forlenge levetiden. Å kjøpe brukt kan også gi deg bedre kvalitet for pengene.

9. Spar penger – kjøp bedre, ikke mer
Pengene du sparer ved å kjøpe færre ting, kan investeres i produkter av høyere kvalitet, innskudd på pensjonen eller mer fritid.

10. Begynn med små ting
Små endringer kan virke ubetydelige, men de gjør en forskjell når mange bidrar. I tillegg kan små bærekraftige valg inspirere til større endringer over tid.

Ved å starte med disse rådene kan vi alle ta små skritt mot en mer bærekraftig hverdag.

Læs også:

Svært få vet: Dette betyr fargen på kjøkkensvampen Ikke mange er klar over at farge faktisk har en betydning.
Derfor må du aldri drikke vann ombord på et fly Reiseekspert mener at man bør holde seg unna vann på et fly med mindre det er flaskevann.