Bestikk går gjennom mye hver dag, enten det er en skje som hjelper deg å slurpe i deg tomatsuppe eller en gaffel som blir kastet inn i oppvaskmaskinen. Etter en stund kan du legge merke til at glansen begynner å falme.
Du kan bli fristet til å søke på nettet etter det beste bestikkpoleringsmiddelet, men disse kan være dyre og har bare én funksjon. I stedet kan du vurdere å bruke det du nesten helt sikkert allerede har i huset: bordsalt.
Vel, bordsalt, natron og aluminiumsfolie, faktisk. Dette er en av de enkleste og beste måtene å rengjøre bestikket ditt på.
Dette trenger du
Bestikk, enten det er av solid sølv eller sølvbelagt metall, blir anløpet på grunn av eksponering for svovelholdige gasser. Når det legges i en folie-kledd kjele med kokende vann sammen med salt og natron, utløser de to ingrediensene en elektrolytisk reaksjon som gjør at belegget overføres fra bestikket til folien.
Du trenger ikke noe fancy salt heller – vanlig natriumklorid (altså bordsalt) fungerer helt fint. Ikke bruk Epsom-salt, for selv om det teknisk sett er salt, er det ikke kjemisk sammenlignbart.
Alt du trenger for å få bestikket til å skinne enkelt og rimelig er de vanlige rengjøringsingrediensene og gjenstandene vi nevnte ovenfor, en kjele med varmt vann, et dørslag og et håndkle til tørking og polering.
Slik prøver du denne poleringsmetoden for bestikk
Først velger du kjelen din. Den må være dyp nok til at bestikket kan dekkes med 5–8 cm vann; du må kanskje gjøre dette i flere omganger, avhengig av hvor mye bestikk du vil polere.
Ta et stort ark aluminiumsfolie og kle innsiden av kjelen med det, med den blanke siden opp.
Legg bestikket på bunnen av kjelen og dekk med vann.
Tilsett deretter 1 teskje salt og 1 teskje natron, og la vannet koke opp.
La bestikket koke i omtrent fire minutter per omgang, og se hvordan belegget forsvinner og fester seg til aluminiumsfolien.
Når glansen er tilbake, bruker du en tang for å fjerne bestikket og legger det i et dørslag slik at du enkelt kan skylle det i kaldt vann.
Gjenta denne prosessen til alt bestikket er ferdig, og tørk og poler hvert stykke til slutt.
Kast folien, og sørg for å rengjøre kjelen grundig for å unngå mulig krysskontaminering.
Takket være litt hjemmelaget kjemi kan du nyte skinnende, rent bestikk uten skrubbing ved hjelp av vanlige kjøkkeningredienser og husholdningsartikler.