Kaldt på soverommet? Nordmenn foretrekker å sove med åpent vindu, uansett hvor kaldt det er ute. Med høsten her er det tid for å bytte til en god og varm vinterdyne.
Her er tipsene for hvordan du kan pakke bort sommerdyna riktig.
Nordmenn trives med kjølige soverom, og når vinteren kommer, blir tykkere dundyner og flanellsengetøy populære valg. Dundyner finnes i mange kvaliteter, men alle krever litt omsorg. Med rett stell kan dynen holde seg i god stand i mange år.
Ifi.no har snakket med Jane Iren Østlund fra Norsk Dun om hva man bør huske på når sommerdyna pakkes bort og vinterdyna tas frem.
Her er tre vanlige feil:
1. Dynen er ikke tørr når den pakkes bort
Det er lett å være litt rask når dynen skal byttes, men unngå å pakke den rett fra sengen til boden.
"Det som er lurt å gjøre, er å riste dynen og lufte den godt før den pakkes inn," sier Jane Iren Østlund. "Da får du ut rester av fukt før lagring. Unngå direkte sollys, som kan skade bomullstrekket."
Sørg også for å oppbevare den i et tørt sted, ikke i en mørk, fuktig kjeller.
2. Dynen blir vakuumpakket
Mange legger dynen i en plastpose og fjerner luften for å spare plass, men dette kan skade dynen og redusere levetiden.
"Bruk baggen dynen kom i da du kjøpte den, helst av pustende tekstil. Dunprodukter trenger luft. Det kan være fristende å vakuumpakke, men da risikerer du å skade dunfibrene," sier hun.
3. Dynen stappes ned i posen
Hvordan du pakker dynen har betydning. Til forskjell fra soveposer, som kan stappes, bør dundyner brettes nøye.
"Brett dynen i tre deler på både bredde og lengde, og legg den i originalemballasjen. Slik kommer det luft mellom lagene, noe som bevarer dunets kvalitet," forklarer Østlund.
På denne måten kan du holde dyna "fresh" i flere år.