Ovnsikkerhet er viktig. Selv om du kanskje er vant til å sjekke om noe er ovnssikkert før du bruker det, bør du også være forsiktig selv når ovnen ikke er på.
Selv om ovnen er stor som et skap, bør den ikke brukes som ekstra lagringsplass. Å lagre visse ting der kan føre til alvorlige problemer hvis du glemmer dem og varmer opp ovnen. Her er en oversikt over ting du aldri bør oppbevare eller la ligge i ovnen.
Panner og gryter med plastdeler
Gryter og panner tar mye plass, og det kan være fristende å bruke ovnen til lagring. Men du bør unngå å sette gryter og panner med plastknopper eller -håndtak i ovnen, selv om de beskrives som "varmeresistente". Slike plastdeler har ofte en temperaturgrense på rundt 150–175 grader Celsius.
Hvis du glemmer dem i ovnen og forvarmer den til høyere temperaturer, kan håndtakene smelte eller deformeres, og i verste fall kan det føre til brann. For sikker oppbevaring, bruk kun ovnssikkert utstyr når du faktisk skal lage mat.
Unngå å lagre nonstick-panner i ovnen
Nonstick-panner har ofte en temperaturgrense på rundt 260 grader Celsius, selv om mange beskrives som ovnssikre. For høye temperaturer kan skade nonstick-belegget og gi misfarging. I tillegg kan høye temperaturer føre til utslipp av skadelige stoffer som PFAS ("evighetskjemikalier"), som kan være farlige for helsen.
For å redusere risikoen, bør du unngå å oppbevare nonstick-panner i ovnen når de ikke er i bruk.
Ikke oppbevar støpejern eller emaljert kjøkkenutstyr med plast- eller silikondeler i ovnen
Støpejern tåler høye temperaturer, men hvis de har plast- eller silikondeler, bør de ikke oppbevares i ovnen. Slike deler har ofte en lavere temperaturgrense, og oppvarming kan føre til smelting eller deformasjon.
Fjern alltid silikonhåndtak før lagring i ovnen for å unngå uønskede problemer.
Unngå keramikk i ovnen
Selv om keramiske retter ofte er ovnssikre, bør de ikke lagres i ovnen. Dekorative keramiske retter eller de med uglasert overflate kan bli skadet ved høye temperaturer. Selv små sprekker kan føre til at keramikken sprekker når ovnen varmes opp.
Ikke oppbevar glassformer i ovnen
Glassformer er designet for bruk i ovnen, men å la dem ligge der kan føre til at de sprekker hvis ovnen varmes opp for raskt. Sett formen på et romtemperert stekebrett før du bruker den i ovnen for å unngå sjokk som kan føre til at glasset sprekker.
Hold uherdet glass ute av ovnen
Uherdet glass tåler ikke høy varme og kan knuse selv ved lavere temperaturer. Hvis du er usikker på om glasset er herdet, bør du sjekke etter en ovnssikker merking på undersiden. Hvis det ikke er merket som ovnssikkert, unngå å bruke det i ovnen.
Ikke sett treplanker eller skjærefjøler i ovnen
Tre tåler ikke varme godt og kan sprekke, vri seg eller i verste fall ta fyr. Dette gjelder også tresleiver og panner med trehåndtak.
Unngå plast i ovnen
Plastbeholdere og skjærefjøler bør aldri være i ovnen. Plast kan smelte, deformeres eller i verste fall antenne. Selv hvis det bare smelter, vil lukten av smeltet plast og potensielt farlige avgasser være et problem.
Hold plast borte fra ovnen for å unngå helse- og sikkerhetsrisikoer.