Når gode intensjoner går galt
Du står der i hagen, full av vårenergi og hagesaks i hånda, klar til å gi hortensiaen en real makeover.
Men før du vet ordet av det, har du klippet vekk hele neste sommers blomsterfest. Ja, det skjer oftere enn du tror – og nei, du er ikke alene.
Heldigvis skal det ikke så mye til for å få blomstene til å smile igjen. Ifølge t-online.de må du bare kjenne forskjell på hortensiatypene for å få maks blomstring.
Hortensiaer elsker saks – men ikke hvilken som helst klipp
Hortensia høres kanskje ut som én og samme plante – men det er langt fra sannheten. Her snakker vi om en hel familie med ulike personligheter.
Panikkhortensia, snøballhortensia, hagehortensia og moppehortensia – alle har sine egne små (og ikke fullt så små) særheter.
Skal du holde deg på godfot med hortensiaene dine, må du vite hvilken type du har – for de deles inn i to hovedgrupper når det kommer til beskjæring.
Panikk- og snøballhortensia er de tøffeste i gjengen. De blomstrer på nye skudd, så her kan du trygt gi dem en kraftig klipp.
Hiv frem saksa sent på høsten eller tidlig på våren, og klipp dem helt ned til noen få knopper. De kommer tilbake med friske, blomstrende skudd – som en takknemlig liten hilsen for hjelpen.
Ikke gi dem en kortklipt sommerfrisyre
Hage- og moppehortensia, derimot, er litt mer sarte.
De begynner nemlig å lage blomsterknopper allerede om høsten. Om du klipper dem for mye om våren - så sier du i praksis farvel til årets blomstring.
Derfor bør du holde litt igjen med saksa her. Fjern kun de visne blomsterhodene etter vinteren, og eventuelt noen eldre grener som ser litt slitne ut.
Men vent til frosten har sluppet taket – ingen liker å bli klipt i minusgrader, heller ikke hortensiaer. Resten lar du stå i fred.
Ja, selv om det klør i fingrene!
Hortensia på ville veier? Gi den litt oppdragelse
Lar du hortensiaen vokse fritt uten å klippe den, kan den plutselig stå der som en diger grønn kjempe – høy, ranglete og litt ute av kontroll.
Noen varianter kan faktisk nå tre meter, og da risikerer du at plantene rundt må bøte med livet i skyggen av blomsterdronningen.
Litt jevnlig beskjæring hjelper den å holde stilen og blomstre der den skal – i stedet for å skygge for både utsikt og småplanter.
Så finn frem saksen og bli kjent med plantene dine, så får du en sommer som står som fargerike skyer i hagen.