Verdens Fjernsyns-dag: Dette vet du nok ikke

21/11/2024 05:01

Hanne

LIVSSTIL
foto: Gorodenkoff / Shutterstock
foto: Gorodenkoff / Shutterstock
I 1996 erklærte FNs generalforsamling 21. november som Verdens fjernsynsdag. Men vet du hvorfor?

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Visste du at verdens lengste direktesendte TV-dokumentar er norsk?

Det er nemlig NRKs "Hurtigruten – minutt for minutt", som ble sendt i 2011. Denne sendingen fulgte Hurtigrutens reise fra Bergen til Kirkenes i sanntid over 134 timer, altså fem og en halv dag. Programmet ble svært populært og satte verdensrekord som den lengste direktesendte TV-dokumentaren, noe som ble anerkjent av Guinness rekordbok.

Sendingen ble vist direkte på NRK2 i Norge og var også tilgjengelig på internett for internasjonale seere. I løpet av helgen 17.–19. juni 2011 besøkte 2 542 000 personer, omtrent halvparten av Norges befolkning, den direkte sendingen. På det meste fulgte 692 000 personer sendingen samtidig, da skipet nærmet seg Trollfjorden i Lofoten.

Denne typen programmering har blitt kjent som "slow TV", hvor hverdagslige hendelser vises i sanntid uten redigering. "Hurtigruten – minutt for minutt" er et av de mest kjente eksemplene på dette konseptet.

Vi fortsetter i Skandinavia:

Tidenes lengste spillefilm er "Logistics," en eksperimentell film laget av Erika Magnusson og Daniel Andersson fra Sverige. Filmen har en total varighet på 857 timer, eller omtrent 35 dager. Den ble laget i 2012 og dokumenterer reisen til en enkel pedometer fra produksjonsstedet i Kina til butikkene i Sverige. Hele reisen ble filmet i sanntid og følger hele transportprosessen fra fabrikken til ferdig produkt.

"Logistics" er anerkjent som den lengste spillefilmen noensinne, og den utforsker begrepet "slow cinema" ved å vise hele transportprosessen uten hastverk.

Alt skal ikke handle om lange fjernsynssendinger eller filmer.

Her er noen kanskje ukjente fakta om fjernsyn:

  1. Verdens første fjernsynssending skjedde i 1928, men det tok flere tiår før fjernsyn ble vanlig i folks hjem. Først på 1950-tallet begynte det å bli en sentral del av underholdningen i mange husholdninger.

  2. Det første fjernsynsapparatet kostet rundt $1 000 på 1930-tallet, som tilsvarer omtrent $20 000 i dag!

  3. Fargen kom sent – Selv om farge-TV ble introdusert på 1950-tallet, tok det mange år før det ble standard. Mange TV-stasjoner sendte fortsatt i svart-hvitt helt inn på 1970-tallet.

  4. Reklamepauser er store penger – Super Bowl-reklamer i USA er noen av de dyreste reklamene i verden. Prisen for en 30-sekunders reklame under Super Bowl kan koste flere millioner dollar.

  5. Det mest sette TV-programmet gjennom tidene er prinsesse Diana av Storbritannias begravelse i 1997, som ble sett av rundt 2 milliarder mennesker over hele verden.

  6. TV-slaveri? I snitt bruker en amerikaner rundt fire timer per dag foran TV-en. Det tilsvarer 9 år av en gjennomsnittlig levetid!

  7. Fjernkontroller revolusjonerte TV-bruken – Før fjernkontrollene måtte folk faktisk reise seg opp for å skifte kanal, justere volumet eller slå av TV-en.

  8. TV-serier førte til vannmangel – Da den siste episoden av den populære britiske serien "EastEnders" ble sendt i 1986, gikk så mange britere på do etter sendingen at det forårsaket et plutselig fall i vanntrykket.

  9. Verdens største TV – Den største fjernsynsskjermen laget til dags dato er en Samsung-utviklet skjerm på 219 tommer, kjent som "The Wall".

  10. Fjernsynets betydning i politikk – TV har vært avgjørende for å forme politikken, spesielt gjennom debatter. JFKs debatt mot Richard Nixon i 1960 regnes som en av de første debattene der TV-opptreden hadde en direkte innvirkning på velgernes oppfatning.

Tilbake til bakgrunnen for at vi feirer Verdens Fjernsynsdag
Den 21. og 22. november 1996 arrangerte FN det første verdensfjernsynsforumet. Her møttes ledende medieaktører for å diskutere fjernsynets voksende betydning i en raskt skiftende verden og vurdere hvordan de kunne forbedre sitt samarbeid.

FN-lederne anerkjente at fjernsyn kunne rette oppmerksomhet mot konflikter, øke bevisstheten om trusler mot fred og sikkerhet, og fokusere på sosiale og økonomiske spørsmål. Fjernsyn ble anerkjent som et viktig verktøy for å informere, påvirke og forme offentlig opinion med stor påvirkning på verdenspolitikken.

På grunn av denne begivenheten bestemte FNs generalforsamling å navngi 21. november som Verdens Fjernsynsdag, ikke for å feire selve apparatet, men som et symbol på kommunikasjon og globalisering i vår moderne verden.

Verdens fjernsynsdag i tall:

1,67 milliarder – antall husstander med TV globalt

120,6 millioner – antall TV-husstander i USA

166,3 milliarder dollar – den globale summen brukt på TV-reklame i 2019

292 – gjennomsnittlig antall minutter en amerikansk borger bruker på medieforbruk hver dag

238 – antall minutter en gjennomsnittlig person i USA bruker på å se TV hver dag

195 millioner – antall Netflix-abonnenter globalt

75 millioner – antall Disney Plus-abonnenter globalt

652 millioner – antall personer som så månelandingen i 1969

2 milliarder – antall personer som så prinsesse Dianas begravelse i 1997

Kilde: nationaltoday.com