Dette er et spørsmål som mange stiller seg, og nå er det god grunn til å rette ørene.
Mange er i tvil om du kan spise spirede poteter eller ikke, og det er heller ikke noe klart svar.
Svaret er både ja og nei. Vi avslører i denne artikkelen når du skal kaste ut potetene, hvorfor spirede poteter er giftige, og hvordan du kan forhindre at de spirer i utgangspunktet.
Solanin: Naturlig gift i poteter
Problemet med spirede poteter er at de har et solanininnhold. Den giftige kjemiske forbindelsen finnes hovedsakelig i nattehadefamilien, som inkluderer tomater, eggplanter og poteter.
Denne naturlige giften tjener i naturen som beskyttelse mot rovdyr, soppangrep eller insekter. Solanin dannes under påvirkning av lys i skallet av potet og spirer.
Hos mennesker, spesielt barn, kan solanin forårsake alt fra hode- og nakkesmerter, oppkast og diaré til synsforstyrrelser, kramper eller lammelser.
Likevel er det ingen grunn til panikk: Potetsorter som kan kjøpes i danske supermarkeder i dag inneholder bare ufarlige mengder solanin. Alvorlige forgiftninger skjer vanligvis bare hvis du spiser potetbær eller umodne poteter. Noen ganger skal spirede poteter ikke havne på en tallerken uansett, men i søpla.
Når skal man kaste ut poteter?
Jo lenger en potet ligger i lyset, jo mer solanin produserer den. Hvis det meste av poteten påvirkes av grønne flekker og spirer, bør du ikke spise dem. Det samme gjelder poteter som smaker bittert, har lange spirer eller har krympet.
Årsaken til dette er at innholdet av solanin er forhøyet, og giftet blir ødelagt verken ved koking eller i menneskets fordøyelsessystem. I tillegg inneholder en grønn, spiret potet nesten ingen vitaminer, mineraler og proteiner.
Når skal jeg spise spirede poteter?
Små grønne flekker og korte spirer kan fjernes sjenerøst. Hvis knollen har få spirer, er det ingen helserisiko. Siden opptil 80 prosent av solanin finnes like under skallet, av sikkerhetsmessige årsaker, bør spirede poteter skrelles og deretter tilberedes. Spesielt barn bør ikke spise potetskrell.
Poteter skal lagres tørre og mørke ved 10 grader, da vil de ikke spire. Oppbevar også epler og poteter sammen, da etylen fra modne epler fordeles i luften og forhindrer spiring. Ett eple per kilo poteter er nok.