Visste du dette om ost?

27/12/2024 20:01

Hanne

LIVSSTIL
foto: Shutterstock
Vet du hvorfor noen oster har hull, hva det hvite belegget på gulosten er, eller hva som skiller kremost fra smøreost?

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Nordmenn elsker ost, enten det er på brødskiva, til middag eller som tilbehør til kjeks. Gulost er faktisk blant de meieriproduktene som selger mest i norske butikker.

Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) har samlet syv interessante fakta om ost.

Ost er, og forblir, en favoritt blant nordmenn.

En undersøkelse fra Norstat på vegne av MELK viste at gulost er det meieriproduktet nordmenn ville savnet mest hvis tilgangen til melk og meieriprodukter skulle forsvinne. Det finnes mange typer ost – fra harde og smaksrike til milde og smørbare.

"Det fine med ost er at det finnes en variant for alle. Noen foretrekker vellagrede og smaksrike oster, mens andre liker mildere og magrere typer. Felles for alle oster er at de inneholder viktige næringsstoffer som proteiner, kalsium og fosfor. Dessuten kan ost forbedre både smak og konsistens i mange matretter," sier Ellen Kathrine Ulleberg, fagsjef i MELK med PhD i matvitenskap i en pressemelding.

Muggost, mugg på ost og hva folk tror er mugg

Mange mener at oster blir bedre med alder, og vellagret ost – eller til og med muggost – er en favoritt for flere. Likevel er det mange som vegrer seg for å spise muggost.

"Noen unngår nok muggost fordi de synes det virker ekkelt å spise mugg. Det som er greit å vite, er at muggsoppen i muggost er nøye utvalgt for å gi osten dens karakteristiske smak, lukt og konsistens. Den er ikke den samme typen mugg som gjør oss syke," forklarer Ulleberg.

Hun påpeker også at det hvite belegget som kan dukke opp på gulost i kjøleskapet, ofte blir feiltolket som mugg.

"Bruk sansene dine – lukt og smak på osten. Lukter eller smaker den vondt, kan det være dårlig mugg. Men vanligvis er det hvite belegget bare et resultat av en utfelling av kalsiumlaktat eller aminosyren tyrosin, og det er helt ufarlig. Hvis du synes det er ubehagelig, kan du skjære det bort," legger hun til.

7 interessante fakta om ost fra MELK:

  1. Laktosefri ost: Mange oster, som gulost, hvitmuggost, blåmuggost og kittmodnet ost, er naturlig laktosefrie og kan trygt spises av de med laktoseintoleranse.

  2. Hvorfor noen oster har hull: Oster med hull inneholder bakterier som produserer karbondioksid under modningen. Gassen danner lommer i ostemassen som vi ser som hull.

  3. Er brunost egentlig ost? Ikke alle regner brunost som ost, fordi den lages av myse, som er en rest fra osteproduksjon, og ikke av ostemasse.

  4. Hvitt belegg på gulost: Dette er som regel en ufarlig utfelling av kalsiumlaktat eller tyrosin. Selv om det kan minne om mugg, er det ikke farlig.

  5. Mugg i muggost: Muggsoppen i muggost utvikles under kontrollerte forhold for å gi smak og konsistens. Denne typen mugg er helt trygg, i motsetning til ukontrollert mugg som kan oppstå på gulost.

  6. Forskjellen på kremost og smøreost: Kremost lages av syrnet melk og fløte, mens smøreost er gulost blandet med vann og smeltesalter. Smøreost kalles egentlig smelteost.

  7. Knaser ost? Noen oster kan knase på grunn av utfelling av aminosyren tyrosin under lang lagring. Dette er et tegn på at osten er vellagret.

Ost er ikke bare godt – det er også fullt av spennende detaljer som gjør denne folkefavoritten enda mer interessant. Kanskje lærte du noe nytt om ost i dag?

Læs også:

Få nordmenn er klar over det: Disse plantene holder mugg unna hjemmet ditt Planteeksperten Julie har avslørt hvilke planter som fungerer som gode avfuktere i hjemmet ditt.
Dette er de 5 verste strømtyvene hjemme Pass på at du ikke lar de verste strømtyvene i hjemmet tappe deg for penger.