Du har sikkert hørt at frokost er dagens viktigste måltid, da det gir kroppen energien den trenger for å takle dagens aktiviteter. Men visste du at havregryn er sunnere enn de fleste andre frokoster?
I tillegg til å gi deg en god start på dagen, kan havregryn også bidra til å øke forbrenningen og forebygge hjerte- og karsykdommer, skriver Sosialnytt.
Her er 10 grunner til å spise havregrøt hver dag:
Blodsukker: Havregryn er rik på kostfiber kalt beta-glukan. Beta-glukan kan regulere blodsukker og insulinnivåer. Dette er spesielt viktig for diabetikere som trenger å overvåke blodsukkernivået.
Forebygger kreft: Studier viser at havregryn inneholder en rekke fytokjemikalier som kan redusere risikoen for bryst- eller tykktarmskreft med opptil 10 prosent.
Vekttap: Havregryn er en god kilde til fiber som kan hjelpe deg å føle deg mett lenger. Å spise havregryn på tom mage kan også bidra til å fremme vekttap.
Energi: Havregryn inneholder sakte absorberte karbohydrater som gir deg et stabilt energinivå i flere timer. Dette gjør den til en ideell frokost før jobb eller andre aktiviteter.
Hjerte- og karsykdommer: Forskning viser at personer som spiser havregrøt kan redusere risikoen for å dø av hjerte- og karsykdommer med opptil 9 prosent.
Protein: En porsjon havregryn inneholder omtrent 15 prosent av ditt daglige proteinbehov.
Skjoldbruskkjertelen: Havregryn inneholder jod, som er et mineral som normaliserer skjoldbruskkjertelen, som regulerer hormoner, påvirker stoffskiftet samt kroppens proteinproduksjon.
Fordøyelse: Havregryn er rik på fiber som kan bidra til å holde fordøyelsen i gang og forhindre forstoppelse. Det anbefales å spise ca. 25-35 gram fiber per dag, og en porsjon havregryn inneholder ca. 1/5 av dette.
Osteoporose: Havregryn inneholder kalsium som kan bidra til å forhindre osteoporose. Dette gjør havregryn til en utmerket frokost for barn i vekst.
Nervesystemet: Havregryn er en god kilde til de fleste B-vitaminene, som hjelper nervesystemets normale funksjon.
Hvis disse årsakene ikke får deg til å spise havregrøt til frokost, så kan du bruke det i stedet hvis du f.eks. bør bake brød, rundstykker eller vafler for å få flere helsegevinster.
Bare fantasien setter grenser.