Bananer er en allsidig og smakfull frukt som ofte tilsettes smoothies, bakevarer og desserter. Mange liker også å spise bananer til frokost på grunn av bekvemmeligheten og den lave kostnaden. Men mange er i tvil om banan er et godt valg til frokost.
Selv om bananer ofte blir sitert som opprinnelse i Mellom-Amerika, tror de fleste eksperter at frukten opprinnelig kom fra Sørøst-Asia.
Den ble angivelig kjent i middelhavsområdet etter den arabiske erobringen i 650 e.Kr. Bananer kom til Kanariøyene på 1400-tallet og derfra til Amerika i år 1516.
Bananer inneholder kun lite protein (1,2 %) og fett (0,3 %), men disse nivåene er høyere enn i mange andre frukter. De er rike på karbohydrater (20%).
Når bananen er umoden, er det meste av karbohydratet stivelse, som blir til enkle sukkerarter som sukrose, glukose og fruktose når den modnes.
Derfor er modne bananer myke og lettfordøyelige, mens grønne bananer kan være vanskelig å fordøye og kan gi luft i magen. Bananer inneholder også inulin og andre fruktooligosakkarider, som ikke fordøyes av tarmens enzymer og har gunstige effekter på tarmpassasjen.
Er bananer en sunn frokost?
Bananer er veldig næringsrike og inneholder en god mengde kalium, fiber og vitamin B6 og C, ifølge det amerikanske landbruksdepartementet. Imidlertid inneholder de også noen karbohydrater og naturlig sukker.
Dette kan gi en rask energiøkning om morgenen, men kan også øke blodsukkernivået og forårsake et fall midt på morgenen hos personer med type 2-diabetes.
Studier viser at en frokost som primært består av matvarer med bearbeidede karbohydrater kan øke sult og risiko for vektøkning på lang sikt. Det er bedre å kombinere fiberrik og karbohydratrik mat som bananer med hjertesunt fett og en god proteinkilde. Dette kan være mer gunstig for blodsukkerregulering og appetittkontroll.
Før dagens første måltid
Å spise bananer før frokost eller som en del av et balansert måltid kan bidra til å fremme metthet og støtte fordøyelsen. Bananer inneholder flere viktige mikronæringsstoffer, inkludert kalium og vitamin C.
Faktisk inneholder en mellomstor banan omtrent 3 gram fiber, ifølge US National Library of Medicine. Dette er en planteforbindelse som forsinker magetømmingen for å øke mettheten og støtte regelmessigheten.
Grønne bananer inneholder også en spesifikk type fiber kalt resistent stivelse, som motstår fordøyelsen i mage-tarmkanalen og fremmer tarmhelsen, selv om det, som nevnt tidligere, kan forårsake ubehag. Bananer er også en god kilde til flere næringsstoffer kroppen din trenger, inkludert kalium og vitamin C.
Kalium er involvert i væskebalanse og muskelsammentrekninger og kan bidra til å senke blodtrykket, ifølge en næringsstudie. Samtidig støtter vitamin C immunforsvaret og kan bidra til å beskytte mot betennelser og kroniske sykdommer, fremheves det i en artikkel i samme tidsskrift.
Å kombinere bananer med annen mat rik på protein og hjertesunt fett kan avrunde måltidet ditt. Dette kan støtte reguleringen av blodsukkeret, gi metthet og redusere sult mellom måltidene.
I tillegg kan økt proteininntak fremme vekttap og fetttap. For å oppnå dette kan du kombinere bananen med yoghurt, nøtter og bær.