Du bør velge hermetiske tomater fremfor friske: Her er 2 gode grunner

19/06/2024 23:00

Emma

MAT
Foto: Shutterstock.com
Hvilke foretrekker du å kjøpe?

I over 200 år har hermetikk fungert som et kritisk sikkerhetsnett for den globale matforsyningen, spesielt i tider med knapphet eller krig.

I de siste tiårene har de imidlertid hatt et hardt rykte som natriumpakkede, næringsfattige versjoner av sunne matvarer.

"Fersk er best" talsmenn hevder at konservering ødelegger skjøre vitaminer og legger skadelige ingredienser til en ellers sunn mat, og de er ikke helt feil om det. Noen hermetiske tomatprodukter, som pastasaus eller salsa, er lastet med tilsatt sukker og salt.

En annen bekymring for hermetikk er eksponering for bisfenol A (BPA), et industrikjemikalie som brukes i metallemballasje for matvarer som stålbokser og lokk. Selv om BPA anses som trygt for matkontakt, har mange produsenter fjernet det fra konserveringsprosessen uansett for å være forsiktig.

En bemerkelsesverdig juvel blant hermetikk er tomater. De kommer i et hav av smaker - stuet, terninger, krydret, pureed - og akkurat som, om ikke mer, deilig enn deres friske motstykke.

Med mindre du dyrker dem i din egen hage, er hermetiske tomater nesten helt sikkert billigere enn ferske også. Og den beste delen? De kan skryte av ernæringsmessige (så vel som kulinariske) fordeler som kan trumfe sine ferskere søsken.

Hermetiske tomater kan være sunnere enn friske

Det er en myte at hermetikk alltid er høy i salt, og betegnelsen "ingen salt tilsatt" på mange hermetikkprodukter har blitt allestedsnærværende i de fleste dagligvarebutikker.

Det er gode nyheter hvis du prøver å balansere natrium- og kaliumnivået ned for blodtrykkets skyld, da tomater er en god kilde til kalium og naturlig lavt natrium.

De er også fri for mettet fett, kolesterol og vanlige allergener (selv om noen mennesker er bestemt allergiske mot tomater som helhet).

Det er sant at høytrykket og varmen i denne konserveringsprosessen ødelegger noen vannløselige vitaminer, spesielt vitamin C, men visste du at en av de kraftigste komponentene i tomater er lettere å absorbere etter behandling?

Det er lykopen, antioksidanten som er ansvarlig for den rike røde fargen på tomater og dens beskyttende potensial mot betennelse og mange sykdommer. Lykopen blir mer biotilgjengelig etter matlaging, slik at kroppene våre kan få flere gode ting.

I utgangspunktet er folk som spiser mer lykopenrike matvarer (som tomater) mindre sannsynlig å utvikle de tre største farene ved hjertesykdom, kreft og diabetes.

Dåser er praktiske og billige

Selvfølgelig kan du ikke bruke hermetiske tomater til hver oppskrift, men ærlig talt: Noen av de beste tomatoppskriftene blir bare bedre når du bruker den hermetiske varianten.

Mange kokker finner at den har en rikere, mer intens smak, siden hermetiske produkter vanligvis plukkes på toppen av modenhet. Selvfølgelig er hermetiske tomater ideelle for sauser i lagdelte retter som lasagne og enchiladas, men du kan også få mer ut av dem ved å bruke dem i en hjemmelaget tomatsuppe eller grønnsaksjuice.

Det er definitivt noen advarsler du må ta i forhold til tomater i frisk tilstand, mens den hermetiske varianten vanligvis er mye enklere å bruke. Ingen vask, skiver eller peeling kreves. I tillegg kan du velge størrelsen på hermetisk tomat som passer til oppskriften din, enten den er hel, terninger eller puré. Du kan ikke slå den bekvemmeligheten.

Konklusjonen er at det ikke er noe galt med å bruke hermetikk, spesielt når prisnivået og hyllestabiliteten hjelper deg med å få de berømte 600 gram greenene om dagen.

Kilde: The Daily Meal