Er frosne eller friske grønnsaker sunnest? Her er svaret

20/06/2024 05:00

Emma

Mat
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det spørsmålet har utvilsomt blitt diskutert over mange middagsbord gjennom årene!

Frosne eller friske grønnsaker – hva er egentlig best?

Når det gjelder smak, er det sannsynligvis nettopp dette som bestemmer spørsmålet - det vil si smak og glede. Men når det gjelder helse og ernæringsinnhold, har vi faktisk muligheten til å se på hva vitenskapen sier, fordi det er et problem som har blitt grundig undersøkt gjennom årene.

Sundhedsstyrelsen har laget en brosjyre om kostholdsråd til eldre spesielt, og her besvares dette spørsmålet ordrett slik:

"Studier tyder på at frosne grønnsaker bare har lidd et ubetydelig tap av næringsstoffer. Frosne grønnsaker teller derfor også mot «6 om dagen». Samtidig brytes noen av vitaminene i ferske grønnsaker ned under transport og lagring, mens frosne grønnsaker pakkes og fryses rett etter høsting.

Noen frosne grønnsaker kan derfor inneholde mer vitaminer enn ferske. For eksempel inneholder frosne grønne bønner dobbelt så mye vitamin C som friske som har blitt lagret i to dager. Ved å spise både frosne og ferske grønnsaker kan du få mer variasjon i måltidene.

Så har vi svaret fra en kilde som utvilsomt har erfaring med å samle inn og analysere resultater fra vitenskapen:

Frosne grønnsaker er like, og noen ganger MER, næringsrike enn ferske grønnsaker!

Og hva med mikrobølgeovnen?

Men for ordens skyld får du også litt mer informasjon.

Ikke om kampen mellom friske og frosne grønnsaker, men i stedet om en av de mest populære oppvarmingsmetodene for frosne grønnsaker, nemlig mikrobølgeovn.

Ifølge Spisbedre.dk er det mange meninger om akkurat dette spørsmålet, og mange av betraktningene er at næringsinnholdet i maten fordamper når du varmer den opp i mikrobølgeovnen - og dermed vil også næringsinnholdet forsvinne, går teorien.

Men den påstanden har ikke noe grunnlag - faktisk er det en fordel å varme grønnsaker i mikrobølgeovnen!

Årsaken er at oppvarmingen skjer så raskt og bare trenger svært lite vann. Dette er avgjørende, fordi jo mer vann, jo flere næringsstoffer vaskes ut av grønnsakene.

Så du skal ikke ha dårlig samvittighet for å velge den enkle løsningen for mange, ved å lete etter frysedisken når du trenger å finne grønt til middag!