Kan ødelegge kaffen din: Slik maler du bønnene riktig

20/06/2024 07:00

Emma

Mat
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det skal ikke mye til for at du gjør kaffen din til en ekte opplevelse å drikke!

Det finnes et mylder av bryggemetoder for kaffe: Fransk presse, filterkaffe, espresso, hell over - det er litt av en jungel å finne ut hva du skal gjøre når.

Du får ikke et godt resultat hvis du prøver å lage espresso fra bønner malt til fransk presskaffe - og omvendt, selvfølgelig.

Så her er et lynkurs i hvordan du finner riktig maling til kaffebønnene dine, slik at du kan oppgradere morgenritualet ditt fra en vane til noe du ser frem til!

Hvorfor er dette viktig?

En god kopp kaffe er en velbalansert smaksopplevelse av syrlighet, fylde, sødme og i noen tilfeller et hint av salt.

Hvis du maler bønnene dine for fint i forhold til den kaffen, lager du overekstrahert kaffe. Dette betyr at for mye ekstraheres fra bønnene, noe som gjør smaken for bitter og nesten hul, fordi kaffens unike smaksnotater blir "druknet ut" eller i det minste ikke får lov til å komme til sin rett.

På den annen side, hvis du bruker bønner som er malt for grovt, lager du underekstrahert kaffe. Dette gjør kaffen tynn og nesten smakløs fordi vannet ikke har hatt mulighet til å trekke ut nok smak fra bønnene. Dette gjør kaffen sur, syrlig og til og med salt i noen tilfeller.

Så det handler om å finne riktig maling av bønnene, slik at du får den perfekte balansen mellom de forskjellige smakene og aromaene.

Stempelkande og Aeropress

For fransk presse og Areopress trenger du ganske grov kaffegrut. Årsaken til dette er at vannet har god tid til å trekke ut smaksnotene fra kaffen, og derfor må vannet ha tid til å trenge helt inn i grutet.

En god tommelfingerregel for stempelkande og Aeropress er, at bønnerne skal males, så det enkelte kaffekorn er på størrelse med groft salt.

Filterkaffe

Når du lager filterkaffe, har ikke vannet på langt nær samme tid til å trekke ut smaker fra kaffen som når du for eksempel lager en fransk presse. Dette betyr at kaffen må males finere slik at alle smakene trekkes inn.

Her kan du gå for en regel som sier en mellomting mellom grovt og fint salt. Det er noen som tar utgangspunkt i en definisjon som heter havsalt, som jeg personlig synes er for grovt til formålet - men prøv det ut og se hva som fungerer for deg!

Espresso

Her er vi over i en av de mer spesielle disiplinene. Når du brygger espresso, har vannet utrolig liten tid til å trekke ut smaker fra kaffen, akkurat som vannet faktisk blir "presset" gjennom bajonetten (den du har tampet kaffen i).

Hvis vi fortsetter med salteksemplet, bør du gå for en grad av maling som ligner  på fint salt/bordsalt.

Hvis du vil gå et skritt videre og lage tyrkisk kaffe, må bønnene faktisk males enda finere. Her skal de malte bønnene nesten ligne melis.

Hva slags kvern skal du bruke?

Du har sikkert hørt begrepene kaffekvern og kaffekvern på et tidspunkt. Mange bruker dem om hverandre, nesten som pseudonymer, men det er faktisk en markant forskjell.

En kaffekvern har vanligvis to rom: en øverst for hele bønner og en nederst for malt kaffe. Når du heller hele bønnene i beholderen, faller de ned mellom en rekke kniver som kutter bønnene til ønsket grind (når du justerer malingsgraden på maskinen, endres avstanden mellom bladene).

Fordelene med en kaffekvern er at den er rask, kan male en fin del bønner samtidig og er enkel å bruke. Ulempene er at det kan være ganske støyende, spesielt i begynnelsen med hele bønnene, og at en slags "bønnestøv" kan dukke opp, som faktisk er ubrukelig.

En kaffekvern ser faktisk ut som en liten kjøkkenmaskin - og den fungerer faktisk på samme måte. Du heller bønnene i beholderen, og når du tenner den, begynner knivene i bunnen av beholderen å molest bønnene.

Fordelene med en kaffekvern er at de vanligvis er billigere enn kaffekverner og er generelt mindre enn kaffekvern. Ulempene er derimot at de er vanskelige å lære å bruke riktig i den forstand at bønnene lett risikerer å bli malt ujevnt (dvs. både store og små biter). Et lite tips for å gjøre malingen jevnere er å riste beholderen mens du maler - litt som når du blander en cocktail!

Øvelse gjør mester - spesielt med kaffe!

Du blir ikke verdensmester i kaffe etter bare en eneste dag med fingrene i bakken. Som med alt annet, er det et spørsmål om praksis og erfaring, samt en god porsjon nysgjerrighet.

Men hvis du vil brygge en virkelig god kopp kaffe hver gang, er det bare å kaste deg ut i det og bli klokere - og selvfølgelig nyte hver kopp svart gull!