Mange spiser aldri kålrabi: Det er en stor feil

08/09/2024 20:00

Sofie

MAT
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Grønnsaken har mange helsemessige fordeler og den smaker godt.

Det er nok de færreste som har stor kunnskap om kålrabi.

Selv om mange har spist det før, er det ikke en integrert del av kostholdet til spesielt mange dansker.

Og det er en feil, om man skal tro det tyske mediet Oekotest, som har satt seg fore å undersøke grønnsakens mange fordeler.

Først og fremst er kålrabi en allsidig grønnsak som det er verdt å bli kjent med, spesielt når det er sesong – slik det er for tiden.

Selv om den kan kjøpes året rundt, er den på sitt beste fra mai til oktober.

Den kommer i både grønne og lilla varianter, og er spesielt populær for sin milde, litt nøtteaktige smak, som skiller seg fra andre typer kål, som kan være veldig sterk i smaken og trumfe andre komponenter i maten.

Men bortsett fra å smake godt, er det mange helsemessige grunner til at du bør unne deg fred.

Det lave kaloriinnholdet, som oppstår ved at en stor del av grønnsaken består av vann, gjør kålrabi til et sunt valg.

Samtidig er den full av vitaminer som A, B, C og E, samt mineraler som kalium, magnesium, kalsium og jern. En interessant detalj er at kålrabi også inneholder selen, et viktig sporstoff for kroppen, som blant annet spiller en rolle i kroppens kamp mot kreftceller.

Hvordan tilberede kålrabi

Rå eller kokt?

Dette er et spørsmål mange stiller seg når de tilbereder kålrabi.

Rå kålrabi er sprø og frisk og beholder de fleste næringsstoffene, men den kan også tilberedes, så den er lettere å integrere i retter. Ved å koke den hel og deretter skrelle den, bevares mange av grønnsakens viktige næringsstoffer.

Og ikke glem bladene! De er rike på protein og kan brukes i salater eller andre retter.

Når du kjøper kålrabi er det lurt å se etter friske, grønne blader. Dette er et tegn på at knollen er frisk og saftig. Kålrabi kan oppbevares i opptil en uke i kjøleskap, og for lengre holdbarhet kan den pakkes inn i et fuktig klede eller fryses etter blanchering.

For de som har grønnsakshage er også kålrabi lett å dyrke.

Den krever litt plass, men trives godt i danske hager og kan plantes fra mars eller april.