Nasjonal restedag: Slik bruker du best opp restene fra julematen

27/12/2024 05:00

Hanne

MAT
foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt
foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Hele 40 % oppgir at de kaster mer mat i julen sammenlignet med resten av året. Her får du tips til hvordan du kan bruke restene på gode måter.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Flere steder i verden er dagen i dag dedikert til å spise rester.

Det er ikke så merkelig med tanke på at mange kjøper og lager alt for mye mat i juledagene, og sannsynligvis er mange også klare for en dag hvor man ikke behøer å stå på kjøkkenet i timevis.

Her er tipsene på hvordan du bruker opp restene på en bra måte i julen.

Det skriver Opplysningskontoret for frukt og grønt i en pressemelding.

Julen er tiden for fråtsing
I julen fråtser vi i alt: mat, gaver, desserter og kaker. En spørreundersøkelse om nordmenns spisevaner i julen, utført av Respons Analyse, viser at tre av fire kjøper mer mat enn nødvendig til juledagene. Ribbe, surkål og poteter, som er klassiske julemåltider, er det som ofte kastes mest.

Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt mener mange ikke er klar over hvor enkelt det er å gi julemiddagens rester nytt liv:

"Det er mye godt man kan lage av ribberester og poteter fra julaften. Potetlefser er enkle å lage av ferdigkokte poteter og kan brukes til ulike retter. Smør dem med pesto eller kremost og fyll dem med ribbe eller andre grønnsaker du har i kjøleskapet – så har du plutselig en deilig forrett til neste dags fest. Potetlefser smaker også fantastisk med bare smør, sukker og kanel, som en liten dessert."

Har du mye ribbe til overs, anbefaler Sagen å prøve glasert ribbe med asiatiske smaker:

"Mange blir kanskje lei av julesmakene utover i romjulen. Denne retten er et friskt og eksotisk innslag som raskt kan bli en favoritt. Dessuten er det en rimelig rett, med norske råvarer som kål og gulrot."

Vær kreativ med restene
For mange blir pepperkaker til overs etter jul. Hvorfor ikke bruke dem i en dessert til nyttårsaften? Knuste pepperkaker er perfekte i både tilslørte bondepiker og ostekake. Begge deler kan serveres i glass, noe som gjør det enkelt å tilpasse porsjonene og unngå matsvinn. Har du frukt som begynner å bli overmoden, kan du lage en frisk fruktsalat som en avveksling til de tunge julekakene.

Sagen oppfordrer til å bruke kreativiteten både med julemiddagens rester og desserter. Til og med kakerester kan bli til nye retter:

"Vi spiser mye kjøtt i julen, og mange har sikkert mye til overs etter middagene. Prøv å blande restene med salater og grønnsaker for en lettere rett blant den tunge julematen", avslutter Sagen.

Her er flere tips hvor restemat fra julemiddagen kan forvandles til nye, spennende retter som både reduserer matsvinn og gir variasjon i smaken;

Ribbe

  1. Ribbesandwich:

    • Bruk ribbeskiver i en sandwich med grovt brød, sennep, sylteagurk, salat og kanskje litt rødkål.

  2. Glasert ribbe med asiatiske smaker:

    • Kutt ribben i biter og fres den i en panne med soyasaus, honning, hvitløk og ingefær. Server med ris eller nudler og wokede grønnsaker.

  3. Ribbesalat:

    • Lag en frisk salat med oppskåret ribbe, appelsinbåter, valnøtter og en dressing laget av olivenolje og sitronsaft.

Poteter

  1. Potetlefser:

    • Lag lefser av kokte poteter, mel og litt smør. Fyll dem med ribbe, kremost eller grønnsaker.

  2. Potetmosgrateng:

    • Bland potetmos med litt fløte og ost, og gratiner i ovnen. Perfekt som tilbehør til neste måltid.

  3. Stekte poteter:

    • Del kokte poteter i biter og stek dem sprø i panna med hvitløk, rosmarin og olivenolje.

Kål (surkål eller rødkål)

  1. Topping på sandwich:

    • Bruk surkål eller rødkål som topping på smørbrød eller wraps.

  2. Kålsalat:

    • Frisk opp surkål eller rødkål med litt friske epler, nøtter og en dressing laget av yoghurt eller majones.

  3. Kålstuing:

    • Bland restene med litt fløte og kok opp til en kremet stuing.

Pinnekjøtt

  1. Pinnekjøttgryte:

    • Rens kjøttet av beina og lag en gryte med grønnsaker, kraft og poteter. Tilsett eventuelt fløte for en mer kremet versjon.

  2. Pinnekjøtt-taco:

    • Bruk pinnekjøtt som fyll i tortillas, og topp med kålsalat og en frisk lime-dressing.

  3. Suppelapskaus:

    • Kok opp en suppe med pinnekjøttrester, grønnsaker som kålrot, gulrot og poteter, og bruk kraften som base.

Pepperkaker og julekaker

  1. Tilslørte bondepiker:

    • Knus pepperkaker eller andre julekaker og legg lagvis med krem og eplemos i glass.

  2. Ostekakebunn:

    • Bruk knuste kaker som bunn til en ostekake.

  3. Trøfler:

    • Bland kakesmuler med smeltet sjokolade og fløte, trill til kuler og rull i kakao eller kokos.

Frukt og nøtter

  1. Fruktsalat:

    • Bruk opp overmoden frukt og nøtter til en frisk fruktsalat. Server med vaniljesaus eller yoghurt.

  2. Smoothies:

    • Lag en smoothie av fruktrester sammen med litt juice eller melk.

  3. Ovnsbakte epler:

    • Fyll epler med nøtter, kanel og honning, og bak dem i ovnen.

Generelle tips:

  • Planlegg porsjoner: Del opp rester og frys dem i mindre porsjoner.

  • Vær kreativ: Kombiner rester med nye ingredienser for å lage unike retter.

  • Unngå matsvinn: Bruk rester i supper, gryteretter eller salater.

Restemat kan bli et kulinarisk eventyr – bare slipp fantasien løs!


Sulten på mer? Sjekk ut vår MAT-SEKSJON!

Læs også:

Professor advarer: Derfor må du ikke varme opp pasta igjen Du kaster mindre mat og sparer penger hvis du varmer opp gårsdagens middag, men ifølge en norsk professor i matsikkerhet kan det være farlig.
De 10 sunneste tingene du kan bestille på McDonald's Hva er det sunneste valget på på McDonald's mon tro? Og hvor mange kalorier gjemmer det seg i en hamburger? Vi gir deg svaret her.