Varmer ikke mikrobølgeovnen mat hele veien? Simpelt-triks kan fikse det

21/06/2024 11:00

Emma

MAT
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Har du også opplevd at midten er iskald, mens utsiden føles som lava?

Mikrobølgeovner er ekstremt nyttige oppfinnelser, men det betyr ikke at de er helt fri for ulemper.

Ikke bare kan du ikke sette visse materialer i mikrobølgeovnen, spesielt metall eller plast, men med mindre de brukes riktig, kan noen matvarer og væsker eksplodere hvis de blir liggende der for lenge.

Og mens det generelt er trygt å stå i nærheten av en mikrobølgeovn når den er på, anbefaler Healthline å holde seg omtrent en halv fot unna for å begrense eksponeringen for strålingen de genererer når de kjører.

Men en av de største ulempene ved å bruke en mikrobølgeovn er at den ikke er like god til å varme opp maten som ovnen eller komfyrtoppen. Vi har alle vært der - du gir restene et minutt i mikrobølgeovnen og fjerner deretter tallerkenen for å finne ut at halvparten av maten din er dampende varm og den andre halve romtemperaturen, om ikke bestemt kald.

Hvis dette skjer med deg, kan du røre maten umiddelbart etter oppvarming eller mellom korte intervaller med mikrobølgeovnen for å holde den konstant varm.

Men det er faktisk en ting du kan gjøre for å sikre en jevn oppvarming av maten ved første forsøk - for å forstå hvorfor det fungerer, må vi etablere hvordan mikrobølger faktisk fungerer.

Hvorfor varmer mikrobølger maten ujevnt?

Apparatene skaper faktisk ikke varme på samme måte som en komfyr eller ovn - de genererer ikke-ioniserende elektromagnetisk stråling, den samme typen som kommer fra mobiltelefonen din. Men selvfølgelig er strålingen fra en mikrobølgeovn mye sterkere og blir fanget i maten din, noe som varmer den opp.

Mikrobølger genererer også stående bølger, som kompenserer når de løper inn i hverandre, og skaper kalde områder.

Matens energiabsorpsjonskapasitet er også viktig - hvis visse elementer i parabolen absorberer varme raskere enn andre, blir disse delene varme, mens resten av maten kan være kald.

Men dette trikset kan hjelpe deg med å unngå ujevn oppvarming.

I stedet for å plassere maten i midten av mikrobølgeovnen, kan du prøve å plassere fatet på kanten av apparatets roterende tallerken.

På denne måten vil den bli utsatt for flere områder av mikrobølgeovnen når den roterer, og det er mindre sannsynlig at den blir kald når du fjerner den. Selv om maten din går gjennom kalde flekker, vil den konstante bevegelsen sørge for at den også blir utsatt for de varme stedene.