På Sunnmøre opplevde man T-skjortevær midt i desember, en sjeldenhet som markerer et historisk værår.
desember ble det målt 18,7 grader i Tafjord, noe som ikke bare ga Alf Inge Tafjord anledning til å jobbe ute i T-skjorte, men også satte ny norsk rekord for maksimumstemperatur i desember.
"Det var fin temperatur for båtpuss, sa Tafjord til NRK.
Den tidligere desemberrekorden på 18,3 grader ble satt på Sunndalsøra i 1998.
Varmerekorder over hele landet
Flere steder i Norge, som Tromsø, Kirkenes, Harstad, Skibotn, Svolvær og Alta, opplevde sitt varmeste år noensinne. Middeltemperaturen i Tromsø nådde 4,8 grader, den høyeste som er målt der.
"Det var særlig de høye temperaturene fra mai til september som bidro til dette", forklarer Lillian Kalve, klimavakt ved Meteorologisk institutt.
I Trondheim endte året med en middeltemperatur på 7,5 grader, det er 1,4 grader over normalen. Dette gjorde 2024 til det tredje varmeste året som er målt ved Trondheim lufthavn Værnes siden 1946, kun slått av 2014 og 2020.
Menneskeskapte klimaendringer
Når det gjelder årsaken til de rekordhøye temperaturene, peker Kalve på menneskelig aktivitet som en avgjørende faktor.
"Klimaendringer har både naturlige og menneskeskapte komponenter, men den kraftige økningen de siste årene er knyttet til menneskelige utslipp av klimagasser, spesielt CO₂ fra fossil energi", sier hun.
Kalve understreker at temperaturavvikene vi nå ser, har akselerert siden den industrielle revolusjonen, særlig fra midten av 1990-tallet.
Vått værår
2024 avsluttet også med svært vått vær, spesielt på Vestlandet. De tre våteste stasjonene i desember lå alle på Vestlandet, med Gullfjellet i Bergen som topper listen. Her falt det hele 893,7 mm nedbør, 76 prosent mer enn normalt.
Året 2024 går dermed inn i historien som et år preget av både rekordhøye temperaturer og store mengder nedbør, en påminnelse om de tydelige klimaendringene vi står overfor.