4 viktige råd elbileiere må huske før de setter i gang: Nummer 2 kan være avgjørende

01/02/2024 15:00

redaktion

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Skriv ned disse viktige tipsene før familien pakker bilen.

Skisesongen har virkelig startet. De neste ukene skal tusenvis av nordmenn pakke bilen og sette kursen mot bakkene. Men for mange nye elbilister er den kommende turen preget av en viss tvil og rekkeviddeangst.

– Du kan enkelt ha en god skivinterferie i elbil – det er det viktigste å slå fast. Med noen enkle forholdsregler og de rette forventningene kan det faktisk bli en bedre tur enn i en bensinbil, sier Lasse Grosby Hallqvist, elbilekspert hos ladeoperatøren Clever i en pressemelding.

Her gir han fire tips til en vellykket vinterferie i elbilen.

Tips 1: Planlegg turen hjemmefra

Det er de færreste som kaster de lange underbuksene i bagasjerommet og legger ut i bakkene uten en plan. Dette gjelder også i elbilen.

Heldigvis er planleggingen minimal ifølge Lasse Grosby Hallqvist: "Et godt sted å starte er å laste ned appen A Better Route Planner. Den kan planlegge en rute inkludert ladestopp for hver elbilmodell. Mange hoteller har også lading for gjester dersom Alpene ikke kan nås på en dag."

«Last i tillegg ned apper fra forskjellige ladeoperatører, da de ofte er billigere å betale med enn kredittkort. Sjekk også om bilmerket ditt har tilgang til et billigere europeisk ladenettverk.»

Tips 2: Hold ladedekselet fritt for is

Det er ikke lett å få strøm til bilen hvis ladedekselet er frosset. Det finnes imidlertid råd for det. "Fyll en plastpose med varmt vann og legg den på dekselet. Da vil du tine dekselet uten å tilsette mer væske, som kan fryse igjen. Det kan også være lurt å gi gummilisten litt silikon, så gjør den det ikke fryse så lett, sier Lasse Grosby Hallqvist.

Tips 3: Hold deg på veiene

"Husk å sjekke dekktrykket før avgang. Det gir deg ikke bare lengre rekkevidde, men sørger også for at bilen står mer stabilt. De gamle rådene om å investere i gode dekk og ha med deg snøkjettinger eller snøsokker gjelder også elektrisk biler. Skal du være ekstra sikker på å stå stødig, kan du faktisk leie piggdekk flere steder her hjemme», forklarer Lasse Grosby Hallqvist.

Tips 4: Hold deg varm

"Hvis mulig er det lurt å parkere inne for eksempel i et parkeringshus eller garasje. Jo varmere batteriene er, jo lengre rekkevidde. Og hvis mulig er det alltid å foretrekke å varme bilen godt opp mens den er lader. Så bruk ladepausen til å varme opp bilen grundig og skru den litt ned når du kjører igjen, sier Lasse Grosby Hallqvist.

Læs også:

Pensjonist sparte 4000 kroner på å skru av dyrt apparat: Skurken sto i kjelleren Det kan være mye penger å spare ved å sørge for at de strømkrevende apparatene i hjemmet ikke står og bruker bort fra den dyre strømmen. Melinda fikk vite dette da hun oppdaget en enhet i kjelleren som brukte penger.
Advarsel: Drikker du for mye av dette kan det være ekstremt helsefarlig Forskere har oppdaget at det å drikke for mye av dette kan forårsake betydelig skade på leveren.