7 bisarre ting som er lovlige i Danmark, men ulovlige i andre land

27/07/2024 16:00

Christina Amundsen

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Lover og forskrifter varierer fra land til land. Her er syv bisarre ting som er lovlige i Danmark, men ulovlige i andre land.

Når det gjelder lover og regler, antar mange at det er en viss grad av enhetlighet – spesielt i den vestlige verden. Du vil imidlertid bli overrasket over å høre at noen svært vanlige ting i Danmark er ulovlige i andre land.

Nedenfor kan du lese om noen av de rare tingene som ifølge Indy100 er helt lovlige i Danmark (og en lang rekke andre land), men forbudt i andre land.

Tyggegummi i Singapore

I Danmark er tyggegummi en vanlig ting som kan kjøpes i alt fra supermarkeder til bensinstasjoner. Derfor kan du finne en pakke tyggegummi nesten hvor som helst. Men hvis du tar med deg tyggegummien til Singapore, begår du en forbrytelse.

Siden 1992 har Singapore forbudt import og salg av tyggegummi for å opprettholde offentlig renslighet. Forbudet ble delvis opphevet i 2004, men kun for terapeutisk tyggegummi, som må foreskrives av lege eller tannlege.

Kinderegg i USA

Kinderegg er kjent for sitt sjokoladeskall og leken inni. For mange er det en barndomsglede som mange i Danmark kan se tilbake på. Men disse sjokoladeeggene er faktisk ulovlige i USA.

Federal Food, Drug, and Cosmetic Act av 1938 forbyr ikke-matvarer innebygd i mat, noe som gjør lekene inne i Kinderegg ulovlige. Forsøk på å smugle disse eggene inn i USA kan resultere i store bøter.

Upasteurisert melk i Canada og Australia

Mens upasteurisert, eller "rå", melk kan kjøpes lovlig enkelte steder i Danmark, er det en annen historie i Canada og Australia.

Begge land har strenge lover mot salg av rå melk på grunn av helseproblemer knyttet til bakteriell forurensning. Til sammenligning tillater Danmark salg av råmelk fra registrerte produsenter, derfor er det lett mulig å finne den.

Samosa i Somalia

Indisk takeaway er populært i Danmark, og er spesielt samosaen er høyt elsket , men hvis du skulle ha lyst på dette i Somalia, ville du få det vanskelig. Den militante gruppen al-Shabaab erklærte det ulovlig i 2011, og hevdet at den trekantede formen til samosaen lignet den kristne treenigheten.

Selv om denne begrunnelsen kan virke merkelig, understreker den de ekstreme tiltakene gruppen tar for å håndheve sine tolkninger av religiøs tro.

Høye hæler i Hellas

Å bruke høye hæler er selvfølgelig en motemani i Danmark, men i Hellas er det et stort nei-nei. Det er imidlertid spesielt på eldgamle steder det er på denne måten, skriver Indy100.

Myndighetene har forbudt høye hæler på flere historiske steder for å forhindre skade på de gamle strukturene. Så hvis du planlegger å besøke Akropolis, la stilettene være hjemme og velg noen komfortable leiligheter i stedet.

Gåvogner for babyer i Canada

Mens gåvogner er et vanlig verktøy for å hjelpe spedbarn å lære å gå i Danmark, er de forbudt i Canada. Forbudet, som har vært på plass siden 2004, skyldes sikkerhetshensyn da de er knyttet til en rekke skader.

Kanadiske myndigheter har tatt et sterkt standpunkt og iverksatt bøter for de som kjøper, selger eller markedsfører gåvogner.

Lyspærer i Australia

I Danmark selger mange forhandlere fortsatt glødepærer, selv om de gradvis fases ut til fordel for mer energieffektive alternativer.

I Australia har imidlertid disse tradisjonelle pærene vært forbudt siden 2009 som en del av en landsomfattende innsats for å redusere energibruk og karbonutslipp. Australiere må nå bruke kompaktlysrør (CFL) eller LED-pærer.