80 skolejenter forgiftet

05/06/2023 18:30

Emma

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Jentene er fordelt mellom 1. og 6. klasse fra flere skoler.

Nesten 80 jenter er forgiftet og innlagt på sykehus etter to separate angrep mot skoler nord i Afghanistan.

Det sier en lokal tjenestemann med ansvar for utdanning til nyhetsbyrået AP.

Det antas å være første gang denne typen angrep har funnet sted siden Taliban kom til makten i landet i august 2021 og begynte sin undertrykkelse av rettighetene til afghanske kvinner og jenter.

I Afghanistan blir jenter ekskludert fra utdanning etter 6. klasse, mens kvinner ekskluderes fra de fleste jobber og offentlige rom.

Den lokale tjenestemannen Mohammad Rahmani sa at gjerningsmannen som orkestrerte angrepene «bar personlig nag», uten å utdype.

Angrepene fant sted i Sar-e--provinsen lørdag og søndag.

Totalt har nesten 80 skolejenter blitt forgiftet i provinsens Sangcharak-distrikt, sier Mohammad Rahmani, leder for utdanningsavdelingen i Sar-e-.

Ifølge ham har 60 jenter blitt forgiftet på Naswan-e-Kabod Aab-skolen, mens 17 har blitt forgiftet på Naswan-e-Faizabad-skolen.

– De to skolene ligger nær hverandre og ble angrepet en etter en, sier Mohammad Rahmani til AP.

– Vi tok med alle studentene til sykehuset, og nå har de det bra, legger han til.

En etterforskning av angrepene pågår. Foreløpige undersøkelser viser at en person som bærer nag betalte en tredjepart for å utføre angrepene, sa tjenestemannen.

Mohammad Rahmani gir ingen informasjon om hvordan jentene ble forgiftet eller omfanget av skadene.

Jentenes alder er heller ikke oppgitt, men de går i klasser fra 1. til 6. Klasse.

På slutten av fjoråret ble nabolandet Iran rammet av en rekke giftangrep mot skolejenter.

Angrepene fortsatte til begynnelsen av dette året, og påvirket flere tusen studenter som sa at de hadde blitt syke av skadelige røyk.

Det er foreløpig ikke kjent hvem som sto bak angrepene og hvilke kjemikalier som ble brukt.

Læs også:

Pensjonist sparte 4000 kroner på å skru av dyrt apparat: Skurken sto i kjelleren Det kan være mye penger å spare ved å sørge for at de strømkrevende apparatene i hjemmet ikke står og bruker bort fra den dyre strømmen. Melinda fikk vite dette da hun oppdaget en enhet i kjelleren som brukte penger.
Advarsel: Drikker du for mye av dette kan det være ekstremt helsefarlig Forskere har oppdaget at det å drikke for mye av dette kan forårsake betydelig skade på leveren.