Advarer etter sjokkerende funn i juletre

29/11/2023 10:09

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Sjokkerer med en uhyggelig oppdagelse.

Med julen som nærmer seg, har noen allerede pyntet sine hjem med juletre, mens andre venter tålmodig til desember.

En TikTok-video har imidlertid skapt oppmerksomhet rundt valget av juletre, og den har allerede blitt sett utrolige 4,3 millioner ganger.

I videoen viser en amerikansk kvinne stolt frem sitt juletre og sjokkerer seerne med en uhyggelig oppdagelse.

I videoen skriver hun: «Den gangen treet vårt klekket én millioner venner. Kun kunstig juletre fra nå av.» Bildene som følger, viser hundrevis av småkryp som angivelig har inntatt juletreet hennes.

I kommentarfeltet uttrykker mange seere avsky og sjokk, og noen sier at de nå vil velge kunstige juletrær etter å ha sett videoen. Det skriver DinSide.

Andre deler sine egne skremmende opplevelser: «Mitt forrige tre hadde edderkoppbabyer. Katten veltet treet, og 400 milliarder babyedderkopper forsvant i 900 forskjellige retninger. Jeg brant nesten ned huset.»

Småkrypene i videoen viser seg å være knelere, en orden av insekter kjent for å være glupske rovdyr. De legger egg i planter og trær, inkludert juletrær, med muligheten til å legge opp mot 200 egg om gangen.

Selv om knelere ikke finnes i Norge, minner videoen folk om andre småkryp som kan finne veien til juletreet.

DinSide har tidligere skrevet om mangfoldet av småkryp som kan gjemme seg i norske juletrær.

- Det er masse insekter og dyr som gjemmer seg i et juletre: Spretthaler, støvlus, midd, møll og noen edderkopper. Det er funnet opptil 25 000 individer i enkelte trær i mindre prosjekter som er gjort på dette, sa Bjarte Jordal, som er professor ved Universitetsmuseet i Bergen.

Insektprofessor Anne Sverdrup-Thygeson ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i Ås har påpekt at et bredt spekter av arter, inkludert edderkopper, midd, spretthaler, støvlus, bladlus, møll, egg og larver, kan bli en uventet del av julefeiringen.

- Et anslag er rundt 50 forskjellige arter, sa hun til Forskning.no.

En liten trøst for mange er at småkrypene ikke lever lenge i juletreet. Ifølge Anne Sverdrup-Thygeson, insektprofessor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i Ås, er det altfor varmt og tørt inne i hjemmet, noe som fører til at mange av insektene enten tørker ut på flekken eller forblir i form av egg eller larver som tørker ut før de klekker ut.

Sverdrup-Thygeson tilføyer at det faktisk er positivt å finne insekter i juletreet ditt: "Det tyder på at treet ikke har blitt så hardt sprøytet i juletreplantasjen. Så det skal du bare være glad for," sier hun.

Denne observasjonen gir en viss trøst til de som har oppdaget uønskede gjester i sitt juletre.

For de som ønsker å unngå en full småkrypfest i juletreet, gir skadedyrbekjemper Anticimex en nyttig tip. Først kan man plassere treet i en bod, garasje eller et annet sted der det ikke er så kaldt.

Dette gir insektene en sjanse til å våkne til live utenfor hjemmet og gir dem dermed muligheten til å bli værende i boden, i stedet for å ende opp som uventede gjester i stua.

Læs også:

Pensjonist sparte 4000 kroner på å skru av dyrt apparat: Skurken sto i kjelleren Det kan være mye penger å spare ved å sørge for at de strømkrevende apparatene i hjemmet ikke står og bruker bort fra den dyre strømmen. Melinda fikk vite dette da hun oppdaget en enhet i kjelleren som brukte penger.
Advarsel: Drikker du for mye av dette kan det være ekstremt helsefarlig Forskere har oppdaget at det å drikke for mye av dette kan forårsake betydelig skade på leveren.