Advarer om ny svindel: Dette MÅ du passe på

18/09/2023 10:29

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Advarer om ny svindelmetode!

De siste årene har vi sett svindel og svindelmetoder bli mer og mer avanserte.

DinSide mottok nylig en e-post der avsender og mottaker var de samme. Ved første øyekast kan det virke som om nettkriminelle har tilgang til kontoer, men det er ikke nødvendigvis tilfelle.

I følge SNL kalles denne metoden ofte «spoofing» eller etterligning, som er å etterligne avsenderen i kommunikasjon.

E-postspoofing er i hovedsak e-post-forfalskning.

- Spoofing er et bredt begrep der nettkriminelle utgir seg for å være en pålitelig enhet for å få deg til å gjøre noe fordelaktig for hackeren - og skadelig for deg. Hver gang en nettsvindler skjuler identiteten sin som noe annet, er det spoofing, fastslår leder for IT-sikkerhet i Atea, Thomas Tømmernes.

Slik kan du avsløre hvem avsenderen er:

  • Først må du høyreklikke på eposten

  • Trykk så på «Vis meldingskilde»

  • Deretter Trykk CTRL + F på tastaturet ditt.

  • Søk så etter «smtp.mailfrom» i søkefeltet som kommer opp

  • Etter smtp.mailfrom så er det et erlik(=) tegn bak =så står det en epost adresse.

  • Dette er epost adressen som har sendt deg eposten.

- Svindlerne prøver å overbevise deg om at du har fått et virus, men i realiteten har de bare spoofet e-posten din, sier rådgiver og studentmedarbeider i Norsk senter og informasjonssikring (NorSIS), William Berg.

Ifølge Berg skal du ikke klikke på lenker du får i e-poster eller tekstmeldinger. Prøv i stedet å oppdage om det er svindel ved sjekke det manuelt og undersøke videre.

Hvis du mottar en e-post fra din egen konto som inneholder spam, bør du følge trinnene ovenfor, og du kan blokkere avsenderen.

Han forklarer at kontaktens e-postkonto da kan hackes og brukes av kriminelle, og at hvis kriminelle får tilgang til e-posten, har de ofte tilgang til hele settet med brukerkontoer.

E-postkontoene som er lettest for nettkriminelle å få tilgang til, er de som bare krever et passord for å logge på.

Passord kan enkelt utveksles på nettet, og noen ganger får for eksempel store organisasjoner passorddatabasene sine stjålet.

Ifølge Tømmernes trenger du ikke å kunne hacke, så lenge du finner noen som selger ferske brukernavn og passord.

Han forteller videre at eksperter anbefaler alle å brukte multifaktor alle steder man har en konto. To-faktor beskyttelse er den mest vellykkede IT-sikkerhetsløsningen, og er veldig viktig å ha.

Tømmernes påpeker at de som eksperter ikke kan rope høyt nok om viktigheten av to-faktor. Fordi dette gjør det mye vanskeligere for uvedkommende å få tilgang til det aktuelle systemet.

Læs også:

7 grunner til at noen fryser mere enn andre Det er ikke bare vinden og været. Det kan være noen helt spesielle grunner til at du fryser mer enn andre.
Dette lar hun ligge i skoene over natten – så blir skoene på magisk vis som nye En genial metode for å gjøre skoene så gode som nye igjen har nå sett dagens lys.