Tirsdag skal en byrett i Oslo behandle en sak der klimaaktivister krever slutt på utvinning av olje og gass fra nye felt i Norge.
Søksmålet gjelder statens godkjenning av planer for utbygging og drift av de nye oljefeltene Tyrving, Breidablikk og Yggdrasil i Nordsjøen.
Det skriver NTB.
Organisasjoner krever midlertidig forføyning
Organisasjonene Greenpeace og Natur og Ungdom mener godkjenningene bryter med krav satt av Høyesterett i forbindelse med avgjørelsen av et annet søksmål.
Greenpeace og Natur og Ungdom krever også en midlertidig forføyning, noe som betyr at forlengelsene kan ende opp med å bli satt på vent mens saken endelig avgjøres i rettssystemet.
Saken er ventet å vare til onsdag 6. desember.
Staten ble frifunnet
Ifølge NTB mener ikke Olje- og energidepartementet at godkjenningen er i strid med loven.
I et lignende søksmål ble staten frikjent på alle punkter i 2020.
Domstolen fant den gang ikke at tildelingen av oljelisenser i Barentshavet i 2016 verken var et brudd på Grunnlovens miljøklausul eller på Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, slik søksmålene hevdet.
Uenighet om dommen
Retten mente derimot at det først og fremst er dersom staten ikke gjennomfører klimatiltak at visse paragrafer kan benyttes. Dommerne viste blant annet til at staten har satt i gang en rekke klimatiltak og satt seg som mål å redusere klimaavtrykket.
Organisasjonene mener imidlertid at dommen slo fast at staten ikke bare har rett, men også plikt, til å nekte nye oljefelt av hensyn til klima og miljø. De mener også at staten har en plikt til å undersøke klimaeffekten av nye oljefelt før de godkjennes.
Det er det de nå ønsker å få prøvd i en domstol.
Organisasjonene baserer sin tolkning på en gjennomgang fra Norsk institusjon for menneskerettigheter (NIM).
Nim er et uavhengig offentlig organ underlagt Stortinget.