Den norske spionen Arne Treholt er død, 80 år gammel, opplyser familien til Aftenposten.
Den norske diplomaten og politikeren, som ble dømt for spionasje for Sovjetunionen og Irak i 1985, døde i sitt hjem Moskva, hvor han drev en virksomhet i sine siste år.
Treholts arrestasjon fant sted på Fornebu flyplass i Norge 20. januar 1984, og de påfølgende spionanklagene og dommen på 20 års fengsel gjorde Treholt til en av de mest omtalte og omstridte nordmennene i etterkrigstiden.
Treholt ble benådet 3. juli 1992 av helsemessige årsaker etter å ha sonet åtte år og fem måneder av straffen.
Møte med KGB-agent
Treholt tilhørte venstrefløyen i Arbeiderpartiet, og han var ansatt i en ledende stilling i Utenriksdepartementet da han ble arrestert.
Da han ble arrestert, var han på vei til et planlagt møte med en KGB-agent i Wien med vesken full av dokumenter.
Treholt hevdet å være uskyldig i spionasje gjennom årene, men innrømmet å ha hatt hemmelige møter med den sovjetiske etterretningstjenesten KGB, gitt dem hemmeligstemplede dokumenter og tatt imot penger fra både KGB og Saddam Husseins regime i Irak.
Under rettssaken mot Treholt ble det klart at han på møter med representanter for KGB blant annet hadde overlevert taushetsbelagte opplysninger om Norges forsvarsplaner ved krig.
En påstand om at Treholt mottok penger var omstridt fra starten av rettssaken. Treholt erkjente at han hadde flere tusen dollar liggende, men nektet konsekvent for å ha mottatt det fra KGB-kontakten Gennadij Titov som betaling for informasjon.
Ifølge den daværende norske etterretningstjenesten PO ble pengene fotografert under en ransaking av Treholts leilighet 22. august 1983.
Bodde i Moskva
Dommen ble anket til Høyesterett i Norge, men Treholt trakk anken.
Treholt ble benådet 3. juli 1992 av helsemessige årsaker etter å ha sonet åtte år og fem måneder av straffen.
Etter å ha blitt benådet, bodde han på Kypros og Russland, hvor han drev ulike bedrifter.
Treholt skrev to bøker der han hevdet at bevisene mot ham var forfalsket.
Arne Treholt ble født 13. desember 1942.