Baker i retten: Har puttet sagflis i kakene sine i flere år

21/07/2024 09:00

Sofie

Nyheter
Sjangerfoto: Elena Veselova/Shutterstock
Nå tvinger retten ham til å slutte.

Sannsynligvis har alle bakere sine egne hemmelige oppskrifter med spesielle hemmelige ingredienser.

Men nå må en baker i retten på grunn av sin hemmelige berøring: Sagflis.

En tysk baker som har solgt småkaker med en uvanlig ingrediens i nesten to tiår, har fått en seriøs ordre om å stoppe praksisen sin.

Sagflis har vært en vanlig ingrediens i kjeksene hans, men nå er den erklært uegnet til konsum av en domstol i Karlsruhe.

Dette er skrevet av Oddity Central via offentlige, juridiske praksisrapporter.

Sagflis i småkaker høres ut som en spøk, men for en tysk baker har det vært alvor. Han har drevet postordrevirksomhet og solgt sagflis-kakene sine over hele Tyskland.

På emballasjen har han åpent oppgitt sagflis som ingrediens og antydet at det var et tradisjonelt vegetabilsk produkt.

Etter en rutinemessig etterforskning i 2017 ble salget hans stoppet, og nå har en forvaltningsdomstol opprettholdt forbudet.

"Disse informasjonskapslene må ikke komme inn i næringskjeden fordi de ikke er trygge og objektivt sett ikke egnet til konsum," sa Baden-Württemberg Administrative Court.

Påstanden om at sagflis er en tradisjonell ingrediens ble avvist, og dommerne påpekte at det ikke en gang brukes i den industrielle dyrefôrsektoren.

Sagflis har lenge vært brukt som fyllstoff til tekniske formål og står ikke på listen over godkjente spiselige ingredienser i EU. Det er heller ingen bevis for betydelig forbruk av sagflis.

Bakeren har kjempet for å forsvare kjeksene sine, og hevdet at den "mikrobiologiske" sagflisen han brukte var et "urteprodukt" og dermed egnet som erstatning for mel. Han påpeker at sagflis og andre trebiprodukter har en lang historie innen mat, helt tilbake til 1700-tallet.

I følge Penn State mathistoriker Bryan McDonald begynte europeiske bakere på 1700-tallet å bruke sagflis for å senke kostnadene og tiltrekke seg flere kunder.

«På et tidspunkt tenkte en flink møller «Hei, hva om vi kombinerer melet med sagflis?», sa McDonald til Cornucopia Institute. "'Vi selger ting etter vekt, og folk har egentlig ikke en god måte å vite hva som er mel og hva som er sagflis."

Selv om sagflis ble funnet i mat så sent som i 2016, inkludert i flere ostemerker i USA, har den tyske domstolen nå satt en stopper for bruken i informasjonskapsler. Bakeren har imidlertid muligheten til å klage på vedtaket, så kampen om sagflis plass i småkaker er kanskje ikke over ennå.