Beryktet virus funnet i 5 apper: Android-brukere må slette dem umiddelbart

01/08/2024 15:04

Sofie

Nyheter
Foto: Framesira / Shutterstock.com
Hvis du bare har én av de fem appene, bør du slette den umiddelbart.

En ny versjon av den beryktede "Mandrake"-malwaren har blitt oppdaget i Google Play, hvor den har vært i drift siden 2022.

De ondsinnede appene som inneholder den nevnte skadevare har blitt lastet ned titusenvis av ganger fra Googles offisielle appbutikk, som er forhåndsinstallert på mange Android-enheter, inkludert Samsung-telefoner. Slik skriver Marcus Oscarsson via Bleeping Computer.

Mandrake ble først oppdaget i 2020 av cybersikkerhetsfirmaet Bitdefender, og er en avansert spionprogramvare som tar over en brukers enhet og samler inn omfattende data.

Det lar også angripere ta opp skjermen, ta skjermbilder og installere flere apper.

Den nye versjonen har vært ekstra vanskelig å oppdage på grunn av dens forbedrede maskeringsmetoder, og den siste av de infiserte appene ble fjernet i mars.

Slett disse appene

I følge datasikkerhetsfirmaet Kaspersky er det fem apper som inneholder skadelig programvare:

  • AirFS 

  • Astro Explorer 

  • Rav 

  • KryptoPulsing 

  • Hjernematrise 

AirFS, en fildelingsapp, ble lastet ned over 30 000 ganger mellom 28. april 2022 og 15. mars 2024, så du gjør klokt i å sjekke om den er på smarttelefonen din.

Google svarer

Google har svart på situasjonen med en sterk oppfordring til alle Android-brukere om å være ekstra oppmerksomme på appene de laster ned.

"Android-brukere anbefales kun å installere apper fra anerkjente utgivere. Les brukeranmeldelser før du installerer appen, unngå å komme med skumle tillatelsesforespørsler som ikke ser ut til å være relatert til funksjonaliteten til en app, og sørg for at Play Protect alltid er aktiv," heter det i meldingen. .

Google Play Protect, som er standard på Android-enheter med Google Play-tjenester, spiller en viktig rolle i å beskytte brukere mot farlig programvare.

"Google Play Protect kan advare brukere eller blokkere apper som viser ondsinnet oppførsel, selv når disse appene kommer fra kilder utenfor Play," understreker Google.