Brannvesenet advarer: Unngå brannfare ved riktig fyring

23/11/2023 20:00

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nå kommer de med advarsel.

Har du noen gang opplevd at peisvinduet plutselig blir svart som natten på grunn av sot som legger seg på glasset? Dette kan faktisk være en viktig indikator på at det er på tide å sjekke ildstedet for potensielle problemer.

Det er flere årsaker til at glassene kan bli sotede, og dessverre er ikke alle like uskyldige. Ifølge Pål-Erik Lund, Fagansvarlig i Nordpeis, kan en av årsakene være at temperaturen i brennkammeret er for lav når du fyrer.

Men det stopper ikke der. Bruk av for lite ved, for stor ved, eller vedkubber med for høyt fuktighetsinnhold kan også føre til soting av glassene. Det skriver DinSide. 

Hvis det dannes et blankt, skinnende belegg i ildstedet eller pipa, kan det faktisk ta fyr, advarer Vestfold Interkommunale Brannvesen.

Som nevnt kan årsakene til soting av peisvinduet være mangfoldige, men generelt sett indikerer det at noe "forstyrrer forbrenningen", ifølge Line Hamre, rådgiver i Brannvernforeningen.

"Bruk riktig brensel, i riktig mengde, tørr ved, og husk å lese bruksanvisningen til peisen," oppfordrer Hamre.

Hvis du først har oppdaget mye sot, røyk, eller flammer, er det noen ting du selv kan sjekke. Du kan prøve å fyre hardere hvis du merker mye sot på glasset. Hvis dette ikke hjelper, må du forsikre deg om at brenselet er av riktig type, i riktig mengde, og ikke for fuktig.

"Fuktinnholdet skal ikke være over 20 prosent," påpeker Hamre.

Hvis ingen av disse tiltakene gir resultater, anbefaler hun å kontakte det lokale brannvesenet for hjelp.

Visste du at riktig fyring ikke bare kan redusere sot- og partikkelutslippene, men også bidra til mindre lokal forurensning? Ifølge Feiermesternes Landsforening utnyttes også veden bedre, og du oppnår dobbelt så mye varme ved korrekt fyring.

Du kan lese mer om hvordan du fyrer riktig her.