Bruker du disse treningsklærne? De kan være fylt med kjemikalier

09/10/2024 11:00

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Forskere håper nå at deres nye analysemetode vil tvinge klesindustrien til å redusere bruken av skadelige stoffer og beskytte forbrukerne.

Farlige kjemikalier i klær har lenge vært et økende problem, og en ny forskningsstudie fra Stockholms universitet indikerer at mørke sportsklær er spesielt utsatt.

Det er utviklet en ny analysemetode for å oppdage disse skadelige stoffene på en enklere og billigere måte, og forskerne håper nå at den skal bli en ny europeisk standard for testing.

Det melder TV4 Nyheterna.

En av forskerne bak studien, Josefine Carlsson, har funnet ut at tre allergifremkallende stoffer, som ikke tidligere har vært rapportert i tekstiler, kan finnes i mørke klær.

Forskningen viser at disse stoffene kan sitte lenge i klærne og dermed utgjøre en helserisiko for forbrukerne.

– Vi har klart å finne tre allergifremkallende stoffer som ikke har vært rapportert i klær før, sier Carlsson, som jobbet med studien.

Klesindustrien møter kritikk da EUs regelverk for kjemisk bruk i tekstiler ikke dekker alle potensielt farlige stoffer.

Camilla Westlund, inspektør ved Kjemikalietilsynet, mener klesbransjen må ta mer ansvar. – Noen av disse kjemikaliene kan ha farlige egenskaper, og langvarig eksponering kan føre til allergier, sier Westlund.

Forskerne bak studien håper at den nye analysemetoden vil legge press på klesbedrifter for å redusere mengden kjemikalier i produktene deres.

Den nye metoden innebærer at små stoffstykker fra klær kuttes ned og analyseres etter oppvarming i reagensglass.

Læs også:

7 grunner til at noen fryser mere enn andre Det er ikke bare vinden og været. Det kan være noen helt spesielle grunner til at du fryser mer enn andre.
Dette lar hun ligge i skoene over natten – så blir skoene på magisk vis som nye En genial metode for å gjøre skoene så gode som nye igjen har nå sett dagens lys.