Dårlig nyhet for sjokolade-elskere

28/07/2023 11:30

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Prisøkningsnyheter er noe vi har blitt vant til det siste året.

Prisøkningen på norske varer og tjenester i 2022 var 5,8 %. SSB slår imidlertid fast at den kraftige prisveksten ventes å avta gjennom 2023. Selv om det er usannsynlig for alle produkter.

Nå sier det australske nettstedet News at sjokoladeelskere snart må grave dypt.
Nylig har to essensielle ingredienser ført til en rask prisoppgang på det internasjonale råvaremarkedet. 

Kakaoprisene har steget 27 % det siste året, og sukker handles til ny rekordpris. Rabobank-analytikere har advart om at prisene på disse varene sannsynligvis vil forbli høye i de kommende månedene, noe som legger press på sjokoladeprodusenter rundt om i verden, ifølge den australske nyhetssiden.

Rabobank slapp nylig en podcast med tittelen "Sweet Inflation and the Chocolate Factory", som sa at utsalgsprisen på sjokolade har økt jevnt de siste månedene på grunn av stigende innsatspriser.  

Ifølge RaboResearch's assisterende analytiker, Pia Piggott kakaoprisene vært stigende siden september i fjor, og bekymringen øker for at det er fare for at kakaoforsyningen er i underskudd.

I så fall vil det være tredje året på rad. Og som du vet, hvis noe er utilstrekkelig, vil prisen stige.

I store kakaodyrkende regioner som Elfenbenskysten reduserer dårlige vekstforhold avlingene. I tillegg har flom og sykdom i kakaotrær også påvirket produksjonen, med lavere bruk av gjødsel som bidrar til ytterligere nedgang. 

El Niño sitt værmønster truer også den globale kakaoproduksjonen, med Rabobank-analytikere som spår at prisene på dette essensielle råmaterialet vil forbli høye frem til 2024 som et resultat. 

Sukker, som utgjør omtrent 60 prosent av den gjennomsnittlige melkesjokoladebarens vekt, øker også. Råsukkerprisene har økt med 20 % så langt i år.  

– For produsenter som lager varer der 60 prosent er sukker, er det en betydelig prisøkning, sier Piggott.

Læs også:

7 grunner til at noen fryser mere enn andre Det er ikke bare vinden og været. Det kan være noen helt spesielle grunner til at du fryser mer enn andre.
Dette lar hun ligge i skoene over natten – så blir skoene på magisk vis som nye En genial metode for å gjøre skoene så gode som nye igjen har nå sett dagens lys.