Denne metoden brukte nordmennene i gamle dager: Slik holder du egg friske i mer enn 12 måneder

07/05/2024 12:44

Henrik R

NYHETER
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det er faktisk mulig å holde egg friske i mer enn et år ved å bruke en helt spesifikk metode som nordmennene benyttet i "gamle dager".

Hvordan bør man oppbevare egg for at de skal holde seg lengst mulig?

I mange land er det ikke vanlig å oppbevare egg i kjøleskap. I Norge, derimot, vil du ofte finne eggene i supermarkedets kjøleavdeling, og når vi kommer hjem, pleier vi som regel å sette dem i kjøleskapet.

Her kan de holde seg en stund, men egg varer ikke evig, og det er faktisk ikke nødvendig. Fødevarestyrelsens anbefalinger sier bare at de bør oppbevares i høyst 12 graders varme på grunn av risiko for salmonella.

I gamle dager hadde man ikke alltid muligheten til å sette eggene i kjøleskap, så hva gjorde man da?

Slik kan du få et egg til å holde seg i over 12 måneder

Det finnes metoder for å oppbevare egg i svært lang tid, men disse metodene er litt mer krevende.

For det første krever det at du har tilgang til eggene relativt kort tid etter at de er lagt, og derfor kan du ikke bare bruke denne metoden med egg som du har kjøpt i din lokale Rema 1000.

Metoden ble brukt for flere hundre år siden, da de ikke hadde de samme mulighetene som i dag, men spesielt da de ønsket å lagre eggene til tider da det var mangel på mat.

De brukte da den såkalte vannglas-metoden.

Her er det ikke snakk om et glass fylt med vann, men selve metoden heter vandglas.

Den går ut på at du tar

  • Uvaskede, fersksamlede egg

  • En lufttett oppbevaringsbeholder

  • Lesket kalk

  • Destillert eller naturlig kildevann

Her legger du så eggene i, og hvis det gjøres riktig, kan de faktisk holde seg friske i mer enn et år.

Det er allikevel noe lengre enn de 2-3 ukene som eggene som blir kjøpt i supermarkedene, kan holde seg.

Moderne alternativ til oppbevaring av egg

En metode som ikke ble brukt i gamle dager, men som noen bruker i dag, er frysing av egg.

Denne metoden innebærer at man slår eggene ut og plasserer dem i isbitbrett eller muffinsformer uten skall.

Frosne egg kan holde seg i flere måneder og er, når de er tinte opp, egnet til matlaging og baking, selv om de ikke anbefales til oppskrifter som krever pisking av hvitene.