Det er ingen garanti for at du ikke vil bli dopet - men her er noen gode råd

01/06/2023 23:30

Emma

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Et råd er at hvis du mistenker at du har fått noe i drikken, bør du ta en urinprøve og sette den i kjøleskapet.

Når det gjelder doping, er det nedslående og grunnleggende at du ikke kan kontrollere om du blir utsatt for det eller ikke.

I en ny megafonundersøkelse oppgir nesten hver femte ungdom at de har forsøkt å bli dopet ned eller at de mistenker at de er dopet ned.

Danske TV 2 har snakket med to sakkyndige som gir sine beste råd til hvordan man kan gjøre det vanskeligere for en gjerningsmann å putte noe i en drink – og hva man skal gjøre hvis man har blitt dopet.

1. Pass på drikken din

Det er den gamle traveren som mange sikkert har hørt gjentatt ofte: Ikke la drikken stå. Og hvis du gjør det, har Henrik Rindom, overlege i psykiatri og avhengighetsekspert, noen råd.

– Hvis dere går ut sammen som en gruppe, trenger man noen som holder øye med drinken deres, sier Henrik Rindom.

2. Si det hvis noe føles annerledes

Hvis du føler at du begynner å reagere annerledes enn vanlig, bør du reagere på det.

- Si ifra til en av dem du er ute med og dra hjem så fort som mulig, sier Henrik Rindom - men du bør ikke gå hjem alene.

Han forklarer at det ikke er kjent hvordan virkningen vil utvikle seg.

– Og du skal absolutt ikke utsette deg for noe, for det blir plutselig så tåkete at du ikke vet hva som skjer, sier han.

3. La ingen være alene

Dorte Palmqvist er overlege hos Giftlinjen. Hennes viktigste råd, hvis du mistenker at en av vennene dine har blitt dopet, er å ikke forlate dem.

– Man må holde et øye med dem og sørge for at de ikke er i en livstruende situasjon. Har du pustevansker eller er bevisstløs, ring 112, sier hun og legger til:

- Ellers kan du ringe Giftlinjen for å få en vurdering av om du kan observeres hjemme eller må på sykehus.

4. Vit om noen av vennene dine tar medisiner

Dorte Palmqvist understreker viktigheten av at noen læge-og rusmidler virker raskt, og at det er en liten margin for overdose.

Derfor er det viktig å vite – og eventuelt informere en lege – om en person som har blitt dopet, allerede tar medisiner, har tatt medisiner selv, eller om personen har drukket mye.

– Alt dette bidrar til hvor farlig en situasjon potensielt er, sier hun.

5. Spor vennenes telefoner

Hvis du er en vennegjeng som reiser sammen, er det en god idé å spore hverandres telefoner mens dere er i byen. Det er oppfordringen fra Henrik Rindom.

Han foreslår at Find My-appen ligger på iPhones, men det finnes også alternativer.

6. Ta en urinprøve

Hvis du mistenker at du har blitt dopet, anbefaler Henrik Rindom at du tar en urinprøve så snart som mulig, setter den i kjøleskapet og neste dag går du til apoteket og kjøper en dopingtest.

Det er en hjemmetest som du kan sette i urinprøven din, hvoretter den viser om og hva som slår ut. Imidlertid er ikke alle stoffer den tester for.

- Hvis det er positivt på noen av disse forskjellige stoffene, ta bilde av svaret med mobiltelefonen, for da har du noe du kan bevise (i en sak etterpå, red.), sier Henrik Rindom.

Henrik Rindom understreker at det er umulig å si hvor lenge medisinene er i kroppen, så det er derfor best å ta en urinprøve så snart som mulig.

Læs også:

7 grunner til at noen fryser mere enn andre Det er ikke bare vinden og været. Det kan være noen helt spesielle grunner til at du fryser mer enn andre.
Dette lar hun ligge i skoene over natten – så blir skoene på magisk vis som nye En genial metode for å gjøre skoene så gode som nye igjen har nå sett dagens lys.