Dette har du rett til hvis du skader deg på hjemmekontoret

12/09/2024 08:00

Yvonne

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En ny dom i Høyesterett avgjør hvilke rettigheter du har hvis du skader deg på hjemmekontoret.

Mens flere og flere benytter seg av hjemmekontor, har reglene rundt hvilke rettigheter man har og hvordan forsikringen skal fungere, vært uklare. Nå har Høyesterett tatt stilling i en sak om yrkesskadeerstatning som viser hvilke rettigheter du har dersom du blir skadet mens du jobber hjemme.

Bruken av hjemmekontor og fleksible arbeidsforhold skjøt for alvor fart under pandemien, men også etter nedlukningen så har praksisen fortsatt. I dag har rundt en million nordmenn fortsatt hjemmekontor i perioder.

Skader og ulykker skjer både hjemme og på kontoret, og det har lenge vært uklart hvilke regler som gjelder hvor en arbeidstaker kommer til skade.

Nylig avsa Høyesterett dom i en sak som handlet om en lege som hadde helgevakt på hjemmekontor i sitt eget hjem. I en pause gikk hun ut i hagen for å spise, og på vei ut falt hun og skadet foten sin stygt. Planen var at hun etter pausen skulle reise inn til sykehuset og fortsette arbeidet.

Skaden dekkes ikke i matpausen
Høyesterett har kommet til at legen ikke var «i arbeid» da skaden inntraff. Hun har derfor ikke krav på yrkesskadedekning. Begrunnelsen er at skader som skjer i pauser fra arbeidet på hjemmekontor, faller utenfor lovens ordlyd, mente dommerne.

Retten fastslår at yrkesskadedekningen kun gjelder når arbeid faktisk utføres, selv om praksisen på ordinære arbeidsplasser gir beskyttelse også under pauser.

Beslutningen får betydning for alle andre med hjemmekontor, og det har fått flere til å reagere.

Skandaløst
NITO, Norges største fagforening for ingeniører og teknologer, har ved flere anledninger etterlyst klarere regler for hjemmekontor, og har tidligere vunnet fram med at skader fra uhell i forbindelse med arbeid hjemmefra skal regnes som yrkesskade og gi rett til erstatning. Nå krever foreningen at politikerne rydder opp i lovforståelsen.

"Det er skandaløst! Nå må politikerne komme på banen, sier Trond Markussen, president i NITO, etter at Høyesterett altså har bestemt at skader man pådrar seg i pauser på hjemmekontor ikke gir rett til yrkesskadeerstatning.

Markussen oppfordrer regjeringen til å rydde opp i regelverket så de mer enn en million arbeidstakere som benytter seg av hjemmekontorer sikret de samme rettighetene hjemme som på kontoret - uavhengig av hvor de utfører arbeidet og tar pauser.