Det skjer hundrevis av ganger hver eneste dag. Noen har glemt at de ikke har lov til å ha med seg en flaske vann eller brus gjennom sikkerhetskontrollen på flyplassen, og den blir etterlatt hos vaktene eller i store søppelspann ved siden av køen.
Har du noen gang lurt på hva som skjer med de mange flskene. Blir de kastet? Sendt til gjenvinning? Eller er det noen som samler dem sammen og panter dem?
Sannheten er at de som regel kastes direkte i restavfallet fordi det ikke er noen som har kapasitet til å sortere dem.
Avinor opplyser at de på grunn av sikkerheten, har vært nødt til å kaste flaskene. Fra de største flyplassene som er Gardermoen, Bergen, Trondheim og Stavanger, så dreier det seg om mellom 50 og 100 tonn restavfall fra sikkerhetskontrollen - som både teller plastflasker, kremer, barberskum, hårspray og andre ting som folk må etterlate eller glemmer.
Avinors rutiner for beslag i sikkerhetskontrollen er at gjenstandene som blir fratatt de reisende skal destrueres. De har ikke lov til å gi matvarer og lignende videre og det blir derfor kastet.
Bestemte seg for gjøre noe
Det gjorde sikkerhetskontrollør Anne Torhild Ølberg frustrert. Hun jobber på Sola lufthavn og så hver dag store mengder plastflasker forsvinne ned i restavfallet. For to år siden bestemte hun seg for å gjøre noe ved det, og startet med å samle inn flaskene.
Det som før ble håndtert som søppel har nå blitt til noe svært verdifullt.
Hittil i år har hun samlet inn hele 38.000 kroner, skriver NRK.
Men pengene går ikke i hennes egen lomme.
Dette bruker hun pengene til
I dag er det innstallert innsamlingsbokser til panteflasker ved flere flyplasser. Ved Oslo lufthavn Gardermoen alene ble over 630.000 panteflasker gitt til Røde Kors i fjor, ifølge Avinor. På Sola går panten fra terminalen til Kreftomsorg Rogaland.
Men flasker med innhold, som reisende prøver å ta med seg gjennom sikkerhetskontrollen, blir derimot kastet som restavfall. I dag er det ingen organisert sortering av det som blir satt igjen her, ifølge Avinor.
Dette ville sikkerhetskontrollør Anne Torhild Ølberg i Avarn Security gjøre noe med.
"Jeg så kronene som gikk i restavfall. Så jeg spurte Avinor om å få ta flaskene, pante dem og bruke pengene til et veldedig formål. Og det fikk jeg lov til", sier hun og smiler.
De to siste årene har hun og kollegaer i Avarn samlet inn flasker og bokser rett før jul.
Pengene hun og kollegene på Sola har samlet inn har gått til å kjøpe julegaver til familier som strever økonomisk. Snart leveres store mengder gaver til Frelsesarmeen på Bryne så utsatte familier kan få en bedre jul.
Dette er reglene
I snart 20 år har reglene med å ta med flytende væske gjennom sikkerhetskontrollen vært strenge. I like lang tid har det blitt diskutert å avskrive hele ordningen.
Nye røntgenmaskiner har blitt installert på flere flyplasser i Europa, men i september endret EU regelverket igjen.
Det betyr at man likevel er nødt til å begrense mengden væske man tar gjennom sikkerhetskontrollen til maksimalt 100 mililiter per beholder, og de skal kunne få plass i en pose på maksimalt 1 liter.