Disse matvarene bør du ikke oppbevare i kjøleskapet

20/06/2024 23:59

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mange av oss har mat i kjøleskapet som ikke burde være der i det hele tatt.

Med unntak av salt og syltetøy har ingenting hatt større innvirkning på matkonserveringen enn kjøleskapet.

Å senke temperaturen på maten kan faktisk forlenge friskheten og forhindre bakterievekst, men i noen tilfeller kan det også endre tekstur og smak til det verre.

Vann, salt og surhet påvirker alle en matvares holdbarhet, men kulden kan også påvirke teksturen, noe som spesielt gjelder for produkter med høyt stivelsesinnhold.

Nedenfor får du presentert en rekke matvarer som ifølge Lifehacker ikke trenger kjøling, noen du ikke bør kjøle ned i det hele tatt, og noen hvor det er helt opp til deg.

1. Tomater

Tomater bør faktisk ikke havne i kjøleskapet. Kjøler du tomater vil det redusere smaken. Ifølge Newscientist.com skjer det en utvikling inne i tomaten som gjør at dens søte smak og komplekse, tiltalende aroma forsvinner hvis den er nedkjølt.

I tillegg inneholder tomater også et enzym som reagerer dårlig på kjøling, noe som får cellemembranene til å forringes, noe som gjør tomaten grøtaktig. En avkjølt tomat smaker, lukter eller føles derfor ikke som en tomat.

2. Poteter

Poteter gjør seg best i et kjølig, tørt og mørkt miljø, men kjøleskapet er litt for kaldt. De inneholder mye stivelse som blir til sukker hvis de blir for kalde. I tillegg til å gi potetene dine en mørk farge og ukarakteristisk søt smak, kan de danne akrylamid, som ifølge The Kitchn har blitt koblet til kreft i en rekke studier.

Fuktigheten i kjøleskapet kan også påvirke teksturen til potetene dine, og gi dem en grynete følelse i munnen. Det anbefales derfor at du oppbevarer potetene dine i et kjøkkenskap.

3. Løk

Hakket løk kan holde seg i litt over en uke i kjøleskapet, men oppbevaring av hel, uskrellet løk kan føre til at de absorberer fuktighet, og gjør dem grøtaktige. I tillegg omdanner kulden stivelsen i løken til sukker, noe som gjør dem enda mer grøtaktige.

For å få de sprøeste og mest smakfulle løkene må de oppbevares på kjøkkenbenken eller i en bolle. De må ikke ligge i direkte lys, og bør holdes adskilt fra både poteter, avokado og epler.

4. Avokado

Kjølige temperaturer kan bremse en avokados modningsprosess, så du bør lagre dem i romtemperatur til de er helt modne.

Når de når det perfekte grønne og kremete stadiet – og først da – må du oppbevare dem i kjøleskapet, nettopp for å stoppe modningsprosessen. Du kan også velge å senke dem i vann for å stoppe modningen.

5. Hvitløk

På lik linje med løk påvirkes også hvitløk negativt av å stå i kjøleskapet. Fuktigheten i luften kan oppmuntre til spiring og endre konsistensen, og derfor bør de holdes utenfor kjøleskapet. Har du rester av skrelt eller oppkuttet hvitløk, kan du oppbevare det i kjøleskapet. Det anbefales imidlertid at du ikke oppbevarer dem i kjøleskapet i mer enn to dager.

6. Chilisaus

Chilisaus har så høyt innhold av både syre og salt at de fleste kan stå i romtemperatur i flere år uten å bli for gamle – selv om de er åpnet. Men vi kjøler ikke bare mat for å hindre dannelse av mugg og bakterier.

Kjøling kan også bidra til å bevare smak og farge, så hvis du ikke bruker sausen så ofte, kan det være lurt å ha den i kjøleskapet.

7. Smør

Smør er en av de matvarene som bør oppbevares i kjøleskapet, men du kan oppbevare smør i romtemperatur hvis du ønsker det. Gjør du dette er den alltid myk og klar til å smøres på brød o.l. Det er ikke noe farlig å gjøre dette, men det anbefales ikke at du lar smør ligge ute i mer enn en uke av gangen.

Ifølge The Spruce Eats er det mest fett. Den inneholder litt vann og en liten mengde protein (3-4%), men ikke nok til å fremme noen betydelig bakterievekst hvis den konsumeres innen en uke.

Det er mulig for smøret ditt å oksidere og bli harskt, noe som ikke vil skade deg, men det vil få det til å smake ganske dårlig. Harskning er forårsaket av lys, varme og oksygen, så oppbevar i en bolle unna direkte varmekilder.

8. Honning

Honning blir aldri dårlig. Den har lav pH og lavt fuktighetsinnhold, noe som gjør det vanskelig for noe å overleve i det klissete produktet. Derfor kan den også enkelt oppbevares på kjøkkenbordet. Faktisk er det bedre enn å oppbevare det i kjøleskapet. Når den avkjøles vil den stivne og krystallisere til en tykkere konsistens.

Anbefalingen er derfor at du oppbevarer honning i romtemperatur i en ikke-reaktiv beholder. I tillegg bør du også holde den unna direkte sollys. Hvis du tar vare på det, kan honning vare praktisk talt evig.

9. Olje og svinefett

Rent fett er nettopp det: Rent fett. Den støtter ikke mikrobiell vekst, så det er ikke nødvendig å kjøle rapsolje, olivenolje eller annet matfett. I tillegg kan den ende opp med å plukke opp smaker og lukter fra andre ting i kjøleskapet hvis den ikke oppbevares i en lufttett beholder.

Det eneste unntaket er fett du har laget selv, for eksempel baconfett. Selve fettet varer like lenge som annet fett, men ofte er det små baconbiter i, som inneholder protein, og bakterier elsker protein. Av denne grunn bør den oppbevares i kjøleskapet.

Harskning kan være en bekymring, så den bør ikke oppbevares i direkte lys. Er du i tvil om harskheten, er det bare å lukte på det. Hvis det lukter såpeaktig, metallisk eller bittert, er det nok best å kaste det ut.

Læs også:

Forlot REMA 1000 med full handlekurv uten å betale: Så skjedde det utenkelige Hendelsen har nå fått mye oppmerksomhet på Facebook.
Fem mobiltelefoner som er verdt en formue Har du fortsatt gamle mobiltelefoner liggende hjemme? Blant dem kan det være et ekte samleobjekt, som er verdt mye penger.