Du kan få slettet gjelden hvis du flytter

18/09/2024 12:58

Yvonne

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Oppsiktsvekkende forslag fra regjeringen for å sikre bosetting i utkantskommuner. Se om det gjelder der du bor.

Nå vil regjeringen slette deler av studielånet til tidligere studenter som bor i utkantkommuner. Og det er særlig ett sted i landet som er særlig attraktivt å flytte til.

Forslaget vil koste 1,3 milliarder kroner, og regjeringen arbeider nå med å få flertall for endringen.

Tanken er at tidligere studenter skal kunne få slettet 25.000 kroner av studielånet sitt årlig fra januar 2026, og ordningen vil gjelde helt til lånet er fullstendig slettet. Innbyggere som bor eller flytter til Finnmark og Nord-Troms, kan få slettet 60.000 kroner av gjelden sin årlig.

Forutsetningen er at man er bosatt i en utkantkommune i minst ett år, og er yrkesaktiv. Det skriver NRK.

Vil få folk tilbake til distriktene
Ideen bak forslaget er å få unge til å flytte hjem igjen etter endt utdannelse og hindre at folk forsvinner fra distriktene.

"Dette skal være en håndsrekning som gjør det litt mer økonomisk greit å bosette seg i distriktene", sier statsminister Jonas Gahr Støre til NRK, og legger til at det skal være like greit å bo i by som på landet.

Nestleder i utdannings- og forskingskomiteen på Stortinget, Marit Knutsdatter Strand (Sp), håper tiltaket vil motivere folk til å ta høyere utdanning og flytte tilbake, eller til, distriktene etter endt utdanning.

"Vi trenger også kompetanse rundt omkring i hele Norge. Dette er et grep vi vil ta for å gjøre at flere får mulighet til å ta både god videregående utdanning og høyere utdanning", sier Strand.

Her gjelder det
Ordningen vil gjelde både for elever fra videregående utdannelse og høyere utdannelse, som velger å flytte til en av de 212 kommunene i landet som defineres som de minst sentrale kommunene.

NRK har laget et verktøy hvor du kan skrive inn ditt postnummer for å finne ut om ordningen vil gjelde for deg i din kommune.