Når man handler matvarer i butikkene i Norge, forventer man at de er trygge. Derfor driver også Mattilsynes skjerpet tilsyn med alle matvarer som selges her til lands.
Det siste året har tilsynet hatt det ekstra travelt, og har måttet tilbakekalle en rekke produkter enten på grunn av innhold av ulovlige stoffer, funn av trebiter, glass og metall i maten samt smitte av farlige bakterier som for eksempel salmonella.
"Nettopp det at det trekkes tilbake viser jo at produsentene har god kontroll. Det er jo veldig viktig for helsa til forbrukerne", sier Randi Edvardsen som jobber i seksjon for biologisk mattrygghet i tilsynet til P4.
Synes du også at du har sett mange overskrifter i avisene den siste tiden om matvarer som har blitt tilbakekalt og hvor kundene blir bedt om enten å kaste varene eller levere dem tilbake til butikken? Så er du ikke alene.
Mer enn en gang i uka
En oversikt som P4 Nyhetene har foretatt viser det ble trukket matvarer fra butikkhyllene minst en gang i uka det siste året.
I 2024 kom det 82 meldinger om tilbaketrekking av mat. Det handlet om matvarer som enten var feilmerket eller farlig å spise.
"Sykdomsfremkallende bakterier, det kan være at merking eller deklarering er mangelfull, funn av metallbiter eller glass, stoffer over grenseverdi eller ulovlige stoffer", forklarer Randi Edvardsen i Mattilsynet.
Det er langt mer enn året før da tilsynet sendte ut 60 meldinger om tilbakekalling.
Uklart hvor store menger
Men hvor mange produkter totalt som er trukket tilbake de siste årene har ikke tilsynet den fulle oversikten over, sier Edvardsen:
"Fordi hver melding kan inneholde et produkt, eller det kan gjelde veldig mange produkter som er produsert av samme råvare. Noen parti som må trekkes tilbake er små. Andre større og får store konsekvenser for forbrukeren, som da flere ble syke av ulike kjøttprodukter", forklarer hun.
Hun slår fast at selv om det kan oppleves som om det ikke er kontroll med matvarene i Norge på grunn av de mange meldingene, så er det faktisk det motsatte som er tilfellet. Ved at så mange matvarer blir kontrollert og ved at det reageres så hurtig, er det bra for forbrukerne.