Ekkelt: Ikke nok å skylle - Salaten din kan fortsatt være full av bakterier

06/05/2023 17:30

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
De fleste av oss kjenner til tommelfingerregelen om å bare gi salaten en tur under springen før vi spiser den – men nå viser det seg at det kanskje ikke er nok.

Det virker ganske naturlig at salaten skal være ren etter at du har skylt den og renset den for jordrester, smådyr og annet. Men det viser seg at det faktisk ikke nødvendigvis er slik.

En studie viser nå at salaten din faktisk fortsatt kan være full av bakterier, er det beskrevet i Frontiers in Microbiology.

Det viser seg at visse typer av salmonellabakteriene har funnet en måte å unnslippe plantens eget forsvar. Derfor kan bakteriene nå komme inn og leve i salatbladene – uten at du kan se det.

Faktisk er det en overlevelsesstrategi som bakteriene bruker. Dette gjør bakteriene for å unngå å bli utskilt av plantens immunsystem.

Forskere synes det er dypt bekymringsfullt på samme tid – men også imponerende. Bakteriene kommer inn i planten gjennom bittesmå lufthull, ellers er disse for at planten skal puste og kjøles ned.

Når bakterien trenger inn i planten gjennom disse hullene, er den så godt sikret at den ikke lenger kan vaskes av. Derfor kan du risikere at det fortsatt er bakterier i salaten din – uansett hvor godt du har renset den.

Normalt er det sopp og plantebakterier som kan snike seg inn i plantene og gjemme seg. Men nå ser det faktisk ut til at en annen bakterie også har funnet smutthull i plantene – nemlig salmonellabakterien.

Plantebiolog Harsh Bais fra University of Delaware i USA sier at det nye er hvordan bakterien har utviklet seg til å omgå plantens immunsystem.

Funnet er basert på flere studier som ser nærmere på hvordan bakterier finner nye måter å finne veien inn i menneskelige verter.