Eksperten advarer: Disse plastboksene kan være helseskadelige

17/02/2025 09:07

Sofie

NYHETER
Sjangerfoto: Shutterstock
Sjangerfoto: Shutterstock
Kast dem umiddelbart!

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Mange bruker plastbokser til oppbevaring av matrester, enten det er tomme isbokser, yoghurtbegre eller gamle take away-beholdere.

Gjenbruk av emballasje kan være praktisk og miljøvennlig, men eksperter advarer om at det ikke alltid er en trygg løsning.

Hvite flekker? Tid for å kaste

Dersom du oppdager hvite flekker på plastboksene dine, kan det være et tegn på at de har tatt skade av varmebehandling. Ekspert Merja Virtanen fra Mattilsynet i Finland forklarer:

"Har du en boks med slike flekker, så kast den. Det kan være helseskadelig," sier hun til den finske avisen Iltalehti.

Ifølge Virtanen oppstår disse flekkene ofte når plasten utsettes for høye temperaturer, for eksempel i mikrobølgeovn eller oppvaskmaskin.

"De hvite flekkene betyr at plasten er skadd. Disse skadene kan føre til at kjemikalier og mikroplast overføres fra boksen til maten du oppbevarer i den," forklarer hun videre.

Vanlige feil mange gjør

Julie Tesdal Håland, seniorrådgiver i seksjon for kjemisk mattrygghet, forteller til Dagbladet at mange ikke er sikre på hvordan plastemballasje bør brukes. Spesielt gjelder dette materialer til oppbevaring av mat.

"Det er sjelden at én og samme type matemballasje egner seg til alle typer mat og til bruk ved alle temperaturer. Det er derfor svært viktig at forbrukerne sjekker merkingen og følger eventuelle bruksbegrensninger," skriver hun i en e-post.

Hun påpeker at mange benytter gamle matbeholdere, som yoghurtbegre og bærkurver, til oppbevaring, selv om de ikke nødvendigvis er laget for dette formålet.

Ingen garanti for trygghet

Plastemballasje kan avgi kjemiske stoffer til maten under oppbevaring, bekrefter Håland. Hun understreker at informasjon om bruksbegrensninger ofte ikke følger med emballasje som isbokser eller yoghurtbegre.

"Det er ingen garanti for at det ikke vil avgis kjemiske stoffer fra emballasjen under andre forhold, som for eksempel ved oppvarming av mat. Høye temperaturer kan også gi økt migrasjon av stoffer," forklarer hun.

Når Dagbladet spør henne spesifikt om de hvite flekkene på plastboksene, svarer hun at hun ikke kan bekrefte om flekkene er et sikkert tegn på skade.

Slik unngår du farlige plastbokser

Mattilsynet i Norge understreker viktigheten av å bruke riktig emballasje til mat, både til oppbevaring og oppvarming.

"Følg produktets anvisning for å sikre at stoffer ikke avgis på grunn av feil bruk," skriver de på sine nettsider.

De presiserer også at beholdere som brukes i mikrobølgeovn, må være laget av materialer som lar mikrobølgene varme opp maten uten å avgi skadelige stoffer.

For å unngå helserisiko er det derfor viktig å være bevisst på hva slags beholdere du bruker til oppbevaring og oppvarming av mat.

Læs også:

Liten gutt klemmer pizzabudet farvel: Kort tid etter gjør guttens mor en tragisk oppdagelse En liten gutt ønsket å klemme pizzabudet farvel - men han var ikke klar over hvor mye det betydde for ham.
Hell eddik i vaskemaskinen - du kommer aldri til å gjøre noe annet når du ser hvorfor Klesvask kan være veldig kjedelig, men det er jo selvfølgelig alltid deilig med nyvasket tøy. Personlig elsker jeg følelsen og lukten av helt rent sengetøy, og det tror jeg ikke jeg er alene om.