Elbil-fordelene forsvinner: Er tiden inne for å bytte til sykkel?

02/05/2024 12:21

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Advarsel til alle elbil-eiere.

Fordelene med elbiler blir gradvis redusert i Norge, inkludert fjerning av gratis parkering, unntak fra bomavgifter, momsfritak og tilgang til kollektivfelt.

Statssekretær i Samferdselsdepartementet, Tom Kalsås (Ap), understreker at dette er et naturlig steg ettersom man sikter mot mer bærekraftig transport. "Vi går stadig i rett retning, så da er det naturlig å fase ut elbilfordelene," uttaler han til TV 2.

Dette har ført til en nedgang i salget av nye elbiler, og en økning i salget av bensinbiler og bensinhybrider. Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening, uttrykker bekymring for at Norges mål om utslippsfrie nye biler innen 2025 ikke vil bli nådd.

Dette bekymrer også tidligere klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn, som er engstelig for at flere vil beholde sine fossilbiler. Det skriver iNyheter.

Som respons til den nedadgående trenden i elbilsalg, oppfordrer Samferdselsdepartementet til økt bruk av alternative transportmidler som sykkel og kollektivtransport.

"Også elbilene bidrar til kø, støy og støv. Derfor er det viktig å fortsatt satse på at folk skal benytte kollektivt, sykkel eller gå til og fra jobb," sier Kalsås.

I Oslo og Akershus vil elbilister fra og med 6. mai bli nektet adgang til kollektivfeltene, et forbud som vil vare i minst tre år, på grunn av veiarbeid inkludert Ring 1, Hammersborgtunnelen og Vaterlandstunnelen.

Statens vegvesen informerer at dette vil øke trafikken på veiene, mens kollektivtrafikken vil bli prioritert.

Læs også:

7 grunner til at noen fryser mere enn andre Det er ikke bare vinden og været. Det kan være noen helt spesielle grunner til at du fryser mer enn andre.
Dette lar hun ligge i skoene over natten – så blir skoene på magisk vis som nye En genial metode for å gjøre skoene så gode som nye igjen har nå sett dagens lys.