Elon Musk i krig med høyesterett: Kan stenge X

13/04/2024 09:00

Emma

Nyheter
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Anklager om sensur og grunnlovsbrudd kan vise seg å bli svært kostbare for Elon Musk i Brasil, som er midt i en stor debatt om rollen til sosiale medier og feilinformasjon.

En høyesterettsdommer i Brasil ba søndag om en etterforskning av teknologimilliardæren Elon Musk etter at han kritiserte og anklaget dommeren for sensur. Det melder nyhetsbyrået AFP.

Høyesterettsdommer Alexandre de Moraes har beordret det sosiale mediet X, som Musk eier, til å blokkere flere kontoer som han mener sprer feilinformasjon.

Det er mot denne bakgrunnen Musk har anklaget dommeren for sensur.

Moraes mener Musk gjør sosiale medier til et verktøy for kriminelle.

Videre mener han at X må adlyde enhver rettskjennelse - herunder at kontoer som er sperret av Høyesterett ikke må reaktiveres.

Dersom X ikke etterkommer pålegget, vil selskapet bli bøtelagt.

De siste årene har Moraes beordret stenging av flere X-kontoer mistenkt for å spre feilinformasjon.

Musk publiserte lørdag flere anklager mot Moraes.

– Denne dommeren har skamløst og gjentatte ganger forrådt Brasils grunnlov og folk. Han bør gå av eller stilles for riksrett, sa Musk på X.

Som følge av at Moraes truet med bøter, «vil vi sannsynligvis miste alle inntekter i Brasil og må stenge kontoret vårt i landet», skriver Musk videre.

Men prinsipper er viktigere enn profitt.

Mange av kontoene Moraes har beordret stengt, tilhører tilhengere av ekspresident Jair Bolsonaro.

I 2023 ble Bolsonaro utestengt fra politikken i åtte år for å ha spredt feilinformasjon om landets valgsystem.

Beslutningen ble tatt av landets høyeste valgmyndighet, TSE, som ledes av Moraes.

Kort tid etter at Musk begynte anklagene mot Moraes på X, skrev Brasils justisminister Jorge Messias på sosiale medier at «det haster med å regulere sosiale nettverk».

– Vi kan ikke leve i et samfunn der milliardærer som bor i utlandet kontrollerer sosiale nettverk og er villige til å bryte rettsstaten, ikke adlyde rettskjennelser og true våre myndigheter, sa Messias på X, uten å nevne Musk ved navn.