Er du sikker på at du fyrer riktig? Unngå pipebrann med disse rådene

03/02/2025 20:00

Sofie

NYHETER
Foto: Krefting / NTB
Vinteren betyr mer fyring – men visste du at feil fyring kan føre til alvorlige pipebranner? Slik sikrer du hjemmet ditt.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Når kulden setter inn, øker bruken av peiser og ovner i norske hjem. Samtidig øker faren for pipebrann, noe som kan føre til alvorlige skader. Det melder Informasjonskontoret for farge og interiør i en pressemelding.

"Beksot, som dannes ved ufullstendig forbrenning, kan antennes og skape store problemer," advarer brannmester Hans Jørgen Kristoffersen fra Trøndelag brann- og redningstjeneste.

Årsaker til pipebrann

En av hovedårsakene til pipebrann er opphopning av beksot i skorsteinen. Dette skjer ofte når man fyrer med fuktig ved, har dårlig trekk, eller bruker uegnet brensel som papp eller avfall.

Over tid bygger dette belegget seg opp og kan sammenlignes med tette blodårer i kroppen – en gradvis blokkering som forhindrer god gjennomstrømning.

"Beksotet er meget brennbart ved rett temperatur, og dersom temperaturen i pipa når rundt 1000 °C, kan det antennes. Fyrer du for eksempel med deler av et tørt juletre, kan temperaturen raskt bli høy nok til å starte en pipebrann," forklarer Kristoffersen.

Konsekvensene av en slik brann kan være dramatiske. – Når beksotet tar fyr, kan temperaturen i pipeløpet nå mellom 1000 og 1400 °C. Denne ekstreme varmen kan føre til sprekker og skader i pipens konstruksjon, noe som gjør den ubrukelig, sier han videre.

Hvordan gjenkjenne en pipebrann?

For å kunne reagere raskt er det viktig å kjenne igjen tegnene på en pipebrann:

  • Høye knitrelyder fra skorsteinsrøret, lik et stort bål.

  • Tett og tykk røyk som siver ut fra peisen, ovnen eller skorsteinen.

  • Flammer eller glødende partikler som skyter opp fra pipen.

  • En sterk og intens varmelukt.

  • Rumlende eller buldrende lyder, lignende et godstog eller fly.

Hva skal du gjøre hvis en pipebrann oppstår?

Dersom du mistenker at det brenner i skorsteinen, er det viktig å handle raskt:

  1. Steng lufttilførselen til ovnen eller peisen umiddelbart.

  2. Ring 110 for å varsle brannvesenet.

  3. Hold øye med loft og kjeller for å oppdage eventuell røykutvikling mellom etasjene.

"Brannvesenet vil vurdere skadene, og i de fleste tilfeller innføre fyringsforbud til en feier har inspisert pipa. Hvis skorsteinen er renovert med stålrør, kan den i verste fall bli kondemnert etter en pipebrann, avhengig av hvor høy temperaturen har vært," forklarer Kristoffersen.

Slik forebygger du pipebrann

Den beste måten å forhindre pipebrann på er å bruke riktig fyringsteknikk. Kristoffersen anbefaler følgende huskeregler:

  • Bruk alltid tørr ved med under 20 % fuktighet.

  • Ikke overfyll vedovnen – det kan gi dårlig forbrenning.

  • Sørg for god trekk, spesielt i starten, og juster etter behov.

  • Aldri forlat ilden uten tilsyn.

Vedlikehold for tryggere fyring

Regelmessig vedlikehold kan redusere risikoen for beksotdannelse i pipa. Helge Christiansen hos Krefting anbefaler bruk av sotfjerningsprodukter, som kan bidra til å fjerne beksot fra skorsteinen.

"Porsjonsposer med sotfjerner legges på bålet når det brenner godt i peisen. De frigjør en nøytraliserende gass som angriper sot- og tjæreforbindelser, og forhindrer oppbygging av farlige belegg," sier Christiansen.

Hvor ofte dette bør gjøres, avhenger av fyringsvanene dine. – Fyrer du mye, anbefaler vi å bruke dette produktet to ganger i året – en gang ved starten av fyringssesongen og en gang rundt påsken, forklarer han.

Konklusjon

Å holde seg varm i vinter er viktig, men det er også avgjørende å fyre på en trygg måte. Ved å bruke tørr ved, sørge for god trekk og gjennomføre regelmessig vedlikehold, kan du redusere risikoen for pipebrann betraktelig.

Skulle uhellet likevel være ute, er rask handling og varsling til brannvesenet avgjørende for å minimere skader.