Er grønnkål, kålrabi og blomkål den samme planten?

31/03/2024 18:00

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Er grønnkål, brokkoli og rosenkål egentlig den samme planten? Det korte svaret er ja.

Grønnkål, brokkoli, rosenkål, kål, blomkål, grønne bønner og kålrabi er populære matvarer på kjøkken over hele verden, hver verdsatt for sine distinkte ernæringsprofiler og smaker.

Men det som kan overraske mange er at disse tilsynelatende mangfoldige grønnsakene alle stammer fra samme art, Brassica oleracea.

Opprinnelseshistorien

Takket være menneskelig dyrking har denne arten utviklet seg til de varierte grønnsakene vi nyter i dag.

"Det er alt en plante, Brassica oleracea, som mennesker har valgt over flere generasjoner for å ha disse varierende grønnsakene som vi alle liker å spise," forklarer Makenzie Mabry, en evolusjonsbiolog ved Florida Museum of Natural History.

Chris Pires, en evolusjonsbiolog som studerer avlingsvitenskap ved Colorado State University, kaller disse grønnsakene «planteverdenens hunder».

Akkurat som alle tamhunder (Canis lupus familiaris) stammer fra ulv (Canis lupus) og har utviklet seg til en rekke raser, har brokkoli, blomkål, grønnkål og andre relaterte grønnsaker alle blitt selektivt avlet fra en felles stamfar, B. oleracea arter.

Mens mange andre avlinger, som arvestykketomater, har blitt selektivt avlet for egenskaper som farge, smak og størrelse, skiller Brassica-familien seg ut for sin selektive avl av forskjellige plantedeler.

"Vi domestiserte alle plantedelene," forklarer Pires. "Stengelen, blomsterstanden [blomsterklassen], bladet, de underjordiske delene."

Et hav av smaker og teksturer

Domestiseringen av Brassica oleraceas forskjellige deler har ikke bare gitt oss en rekke grønnsaker, men også et bredt spekter av ernæringsmessige fordeler.

Hver variant har tilpasset seg sitt miljø, og produserer forskjellige antioksidanter og forbindelser som bidrar til deres unike smak og helsemessige fordeler.

"De var ugress før de var avlinger," ifølge Alex McAlvay, en etnobotaniker ved New York Botanical Garden. Ettersom noen samfunn dyrket ugresset med mindre bitre blader eller mer ømme skudd, for eksempel, utviklet disse egenskapene seg til avlingene som bøndene nå dyrker kommersielt.

For eksempel, "folk har avlet rosenkål til å være kremere, mindre bitter, mer smakfull," sa Pires.

Evolusjonen fortsetter

Pires påpeker at vår forståelse av Brassica-familiens avstamning alltid kan endres og kan bli forsterket av oppdagelsen av en ny stamfar eller sekvensering av gammelt DNA fra et fossil.

Måten vi forstår utviklingen av disse artene på, er alltid i utvikling.

Planter som mennesker har dyrket kan gå tilbake til en vill tilstand hvis de blir neglisjert, eller de kan blande seg med ville planter gjennom krysspollinering og bli vild.

Derimot regnes planter som aldri har blitt domestisert som virkelig ville. Dette gjør B. oleracea til et nøkkelemne når det gjelder å studere hybridisering og bredere evolusjonære trender.

Det kuleste med denne planten?

"Alle dyrker disse i hagen sin," sier Mabry, og bemerker at det er en nybegynneravling for hjemmegartnere. "Jeg tror vi har en veldig nær tilknytning til dette anlegget som et samfunn."