Erna Solberg knakk sammen under pressemøte: “Har ikke vært ærlig”

15/09/2023 10:37

redaktion

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Erna Solberg kommer med innrømmelse.

Fredag ​​inviterte Høyre-lederen Erna Solberg til pressekonferanse for å informere om hendelsen rundt Sindre Finnes' aksjehandel i årene da hun var statsminister.

Under pressekonferansen i Stortinget i formiddag kom det frem at Finnes hadde gjort over 3600 aksjehandler mens Erna Solberg var statsminister. Ifølge Solberg har han samlet tjent 1,8 millioner kroner.

Hun kalte ektemannens aksjehandel «et alvorlig tillitsbrudd».

- Som alle kan se har denne listen vært omfattende. Sindre har handlet langt mer enn han fortalt meg og SMK. Det er alvorlig. Antall kjøp og salg er betydelige, sier Solberg innledningsvis.

Hun forbeholder seg videre at det kan oppstå feil under datainnsamling på grunn av den omfattende aktiviteten.

- Sindre har ikke vært ærlig med meg. Tillitsbrudd er alltid vanskelig, og ekstra vanskelig er det spesielt når det er i familien. Det gjør vondt for meg å være så hard mot Sindre som jeg er i dag. Men fordi vi har felles økonomi er hans handlinger direkte påvirket av hvordan jeg kan gjøre min jobb som politiker.

Siden 1.september har også spørsmålet om hva Høyre-lederen visste om ektemannens aksjehandel da hun var statsminister blitt stadig mer aktuelt.

- Jeg har egentlig vært inhabil i enkelte saker som jeg har behandlet som jeg har behandlet mens jeg var statsminister, erkjenner hun.

Samtidig understreker hun:

- Jeg er helt sikker på at Sindre aldri har fått inside-informasjon fra meg. Jeg diskuterer ikke sensitive saker i regjeringen med Sindre, og jeg har vært særlig oppmerksom på det siden han jobber i norsk industri.

Samtidig kan Solberg ikke utelukke at ektemannen har samlet inn informasjon han brukte ved aksjehandel.

Flere E24-artikler avslørte at Sindre Finnes kjøpte og solgte aksjer i flere selskaper mens kona ledet regjeringen som statsminister.

Dette har satt i gang en debatt om hvorvidt Erna Solberg også kan ha opptrådt inhabilt i sin tid som statsminister – som hun bekreftet fredag.

- Dersom jeg blir statsminister i 2025 kan ikke Sindre handle aksjer, men må ha sine sparepenger i Fond eller på sparekontoer. Derfor vil jeg sørge for åpenhet av denne kontrollen, så SMK vil da få tilgang til Sindres VPS-konto. Det har vi blitt enige om, forteller hun.

Tidligere statsminister Erna Solberg vil få spørsmål om egne evner og ektemannens aksjekjøp under en høring for kontrollkomiteen, sa komitémedlemmer torsdag.