Fredag kveld leverte norske Sindre Finnes et 244 sider langt dokument til Stortinget.
Dokumentet er en fullstendig kartlegging av alle aksjehandlene han har gjennomført i årene 2013-2021, da kona var statsminister.
Listen viser - i motsetning til en tilsvarende liste Sindre Finnes arkiverte 15. september - eksakte beløp og datoer for aksjehandlene.
Dermed har det norske samfunnet nå full innsikt i saken, som allerede har sendt Erna Solberg, som er statsministerkandidat for partiet Høyre ved neste stortingsvalg i 2025, ut på dypt vann.
Dokumentene viser at Sindre Finnes hadde en aksjegevinst på drøyt 1,8 millioner kroner i perioden. Penger han deler med sin kone, som han har felles økonomi med.
Listen fra Sindre Finnes er basert på omfattende data fra aksjehandelsplattformen Nordnet, børsen Euronext og Sindre Finnes bank.
Det har allerede kommet frem, blant annet i E24, at Sindre Finnes hadde en stor aksjeportefølje i aluminiumsprodusenten Norsk Hydro samtidig, der Erna Solberg offentlig advarte om at statlig oppkjøp av selskapet ville koste på børsen.
I tillegg har Sindre Finnes ved flere anledninger shortet aksjer på den norske børsen. Shorting betyr - grovt sett - at du inngår en investering der du tjener penger hvis en aksje faller i verdi.
Det gjorde han blant annet tre dager før den norske regjeringen, med Erna Solberg i spissen, stengte landet på grunn av koronapandemien i 2020.
Erna Solberg har fra starten av sagt at hun ikke visste om ektemannens aksjehandler under og at han har vært uærlig med henne. Hun nekter også for å ha gitt innsideinformasjon til ektemannen, melder NRK.
Ifølge den danske TV2 korrespondent Jesper Zølck er det mange i Norge som synes det er litt «påfallende» at de to, som mann og kone, skal ha så mye gjemt mellom seg.
- Det er mange som synes det høres litt rart ut at de som par ikke skulle ha snakket om det sammen. Mange spør: «Kan dette også stemme?», sier Jesper Zølck.
Har allerede hatt kontrovers
Saken om Sindre Finnes aksjetransaksjoner har allerede fått store konsekvenser for Erna Solberg og hennes fremtidige politiske karriere.
På en pressekonferanse innrømmet hun at hun faktisk hadde vært inhabil i flere saker fra sin tid som statsminister, uten å vite det.
Flere røster i den politiske debatten i Norge – også i Solbergs eget parti – har også varslet at de mener Erna Solberg bør trekke seg som leder av Høyre. Partiet har stupt på meningsmålingene siden aksjeemisjonen begynte å rulle.
Jesper Zølck påpeker at det ikke i seg selv er ulovlig for ektefellen til en statsminister å handle med aksjer. Transaksjonene trenger bare rapporteres til Statsministerens kontor, nettopp for å unngå habilitetsproblemer. Det har ikke Sindre Finnes gjort.
Men han har heller ikke beviselig gjort noe kriminelt og er ikke politianmeldt for sin deleaktivitet.
– Han har blitt kastet litt under bussen av sin kone, som har sagt at det var han som hadde vært uærlig i ekteskapet og til Statsministerens kontor og han som ikke avslørte hva han skulle, sier Jesper Zølck.
Ifølge ham går imidlertid ikke Erna Solberg fri i denne saken.
– Ansvaret går oppover, og hun var tross alt statsminister og hun skulle ha kontroll på disse tingene. Hun slipper unna ansvaret ved å skyve alt over på mannen sin, og det er det ikke mange som kjøper.