Da kong Frederik skulle utropes til konge 14. januar, var det mange som mente at det var den danske statsministeren Mette Frederiksen som skulle utrope ham.
Det var flere som mente at det burde være dronning Margrethe som burde ha påtatt seg oppgaven på grunn av de spesielle omstendighetene.
At statsministeren må utrope den nye kongen eller dronningen er en fast tradisjon i Danmark, og dronning Margrethe ble dermed utropt av daværende statsminister.
Til tross for de mange standpunktene om dette, har det danske kongehuset nå gått ut og bekreftet sin støtte til Mette Frederiksen, som utropte kong Frederik.
Det skriver B.T, som har fått skriftlig svar fra Statsministerens kontor. Statsministerens kontor har nettopp forklart at det er Kongehuset som har tilrettelagt programmet for forkynnelsen i nært samarbeid med departementet.
- Det er en fast tradisjon at det er den sittende statsministeren som lager forkynnelsen. Programmet som viderefører den tradisjonen organiseres av Kongehuset i tett dialog med Statsministerens kontor, sier Statsministerens kontor.
Denne beslutningen, som følger en lang tradisjon, har blitt møtt med både applaus og kritikk.
Denne tradisjonelle rollefordelingen støttes av historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen, som sier: "Jeg ser heller ikke hvorfor Kongehuset ikke skulle ønske å videreføre den tradisjonen. Det er en lang tradisjon som henger sammen med oppfatningen av det konstitusjonelle monarkiet, hvor det politiske er skarpt skilt fra kongehuset."
Til dette legger han til at Kongen eller Dronningen ikke har lov til å bestemme noe, og at det derfor passer utmerket at i et demokratisk land som Danmark er det statsministeren som får denne sjansen.