Etter ubåtkatastrofen: Slik vil de løse gåten

23/06/2023 20:30

Mikkel Sletta

NYHETER
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hvorfor imploderte 'Titan'?

Dette er et spørsmål mange vil måtte forholde seg til i tiden som kommer. 

Det skriver BBC.

Funnet av vrakrester fra miniubåten 'Titan' fikk den amerikanske kystvakten til å kunngjøre torsdag at en implosjon hadde funnet sted om bord og at alle fem om bord var omkommet.

Nå begynner bokstavelig talt leggingen av puslespillet, som restene av vraket må samles for å finne ut hva som gikk galt om bord i ubåten.

Ryan Ramsey, en tidligere ubåtkaptein i Storbritannias Royal Navy, sier til BBC:

«Det var ingen svart boks om bord, så du vil ikke kunne spore de siste bevegelsene til fartøyet. Men ellers skiller ikke prosessen i etterforskningen seg mye fra det man ser etter en flyulykke.'

Etter hvert som mer vrak blir brakt til overflaten, vil etterforskerne se på bruddet i karbonfiberstrukturen. Det er det eksperter sier er nøkkelen til å finne ut hva som skjedde.

Hvert vrakstykke vil bli undersøkt under et mikroskop.

Så langt er fem store stykker gjenvunnet fra vraket, og de indikerer en meget kraftig implosjon.

Etterforskerne skal prøve å finne ut om det kan være en konstruksjonsfeil på 'Titanen'.

Flere eksperter har kommet med en teori om at ubåten rett og slett ikke ble testet godt nok før utplassering. Andre har sagt at det har blitt sendt opp og ned for mange ganger uten å bli ordentlig sjekket med jevne mellomrom.

Professor Roderick A. Smith fra Imperial College London sier til BBC: 

«Karbonfiber svikter på grunn av interne defekter i konstruksjonen. Skjøtene mellom karbonfiber og titan må nå inspiseres svært nøye.'

Alt tyder på at fartøyet har implodert på grunn av det sterke trykket på dypt vann.

Det er foreløpig ukjent hvem som skal lede etterforskningen, da det ikke finnes noen protokoll for slike hendelser som involverer en ubåt.

Foreløpig har imidlertid den amerikanske kystvakten vært i ledelsen.

Om bord i ubåten var velstående britiske forretningsmenn Hamish Harding og Shahzada Dawood. Sistnevnte hadde sønnen Suleman med seg. OceanGates øverste sjef, Stockton Rush, var også en del av mannskapet, sammen med tidligere franske marinedykker Paul-Henry Nargeolet.

Om likene noen gang vil bli funnet, er admiral John Mauger, som har stått i spissen for søket, tvilsom.