Europa er i ferd med å gå tom for populær matvare

03/10/2023 09:30

Emma

NYHETER
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Sommerens hetebølger og tørke i Middelhavet har ødelagt årets høst av varen.

Europa har i stor grad gått tom for lokale forsyninger av olivenolje.

Dette kommer etter at sommerens ekstremvær har ført til at olivenhøsten i flere deler av Middelhavsregionen mislykkes for andre år på rad.

Faktisk er situasjonen så grell at verdens største produsent har sagt at olivenolje nå må importeres fra Sør-Amerika.

– I dag er det nesten fysisk umulig å kjøpe olivenolje. Det er utsolgt, sier Walter Zanre, administrerende direktør i det britiske olivenoljemerket Filippo Berio, til The Guardian.

Ekstrem sommervær truer olivenolje

I tusenvis av år har oliventrær blitt dyrket i landene rundt Middelhavet. Spania alene står for mer enn halvparten av verdens olivenoljeproduksjon.

Høsting av oliven foregår mellom oktober og februar, så hvis sommeren er preget av tørke, er det noe som vil sette sitt preg på produksjonen.

På få tiår har klimaet endret seg betydelig, og en ny sommernormal er på vei til middelhavslandene, med ekstreme hetebølger, tørke og tilhørende skogbranner.

Og det er nettopp denne cocktailen som truer den gamle industrien i så stor grad.

Ifølge International Olive Oil Council forventes den globale produksjonen å falle til 2,4 millioner tonn, godt under den globale etterspørselen på 3 millioner tonn.

Det store fallet skyldes i stor grad tørken og den ekstreme varmen som har herjet Spania i sommer, men også andre vekstregioner som Hellas, Italia og Portugal har blitt hardt rammet, og dermed bidratt til krisen.

Rammer bøndene hardt

Spania har i flere år hatt en avling på rundt 1,3 millioner tonn olivenolje.

Men etter en ekstrem sommer i  2022 var det et betydelig fall i produksjonen til 660.000 tonn, som er over en halvering.

Etter nok en sommer preget av tørke og hete, er ikke forventningene til den kommende sesongen stort bedre.

– Vi har vært plaget med nok et vanskelig år. I første del av sommeren trodde vi at ting kunne bli bedre, men etter hvert som sommeren har utviklet seg, har ting blitt verre.

Et av de hardest rammede områdene ligger i byen Jaén sør i Spania, også kjent som Spanias vugge for olivenoljeproduksjon. Her har høsten falt med 70 til 80 prosent.

Noen bønder har gått fra å ha en utmerket høst i 2022 til knapt å kunne høste et kilo oliven.

Den dårlige høsten, kombinert med stigende energi- og lønnskostnader, har rammet mange olivendyrkere hardt økonomisk.

Men det er ikke bare Spania som ser på en dårlig høst.

I Hellas var sommeren preget av voldsomme skogbranner og hetebølger med godt over 40 grader. Det forventes å produsere 200.000 tonn olivenolje, som er en tredjedel mindre enn i fjor.

Også i Italia er håpet om en god sesong slukket etter at både tørke og kraftig tordenvær ødela fruktene av trærne.

Prisene stiger

Det faktum at vekstforholdene har vært så dårlige i to år på rad har resultert i en ubalanse mellom tilbud og etterspørsel, noe som har ført til at olivenoljeprisen bare har gått én vei det siste året, og det er oppover.

Tilbake i vår skrev det britiske finansmagasinet Financial Times at olivenoljeprisen hadde nådd et rekordhøyt nivå, men prisene har fortsatt å stige siden da.

Fra juni 2022 til juli 2023 har prisene på spansk olivenolje steget med over 110 prosent til rundt 7,5 euro per kilo.

På samme måte har det også vært kraftige økninger i prisen på gresk, italiensk og portugisisk olivenolje - alt på grunn av dårlige vekstsesonger.

Til syvende og sist påvirker det forbrukerne, noe som også er tilfelle i Danmark, hvor prisene på olivenolje i supermarkeder i juli hadde steget med 11,4 prosent i løpet av 2023. Det melder det uavhengige nyhetsmediet FødevareWatch.

Klimaendringene gjør fremtiden usikker

Ifølge FNs siste klimarapport er tørke og varme noe som vil ramme Sør-Europa enda hardere på grunn av klimaendringene.

Kartet under viser forventede nedbørsendringer for perioden juni til august i år 2100 med en global oppvarming på 2 grader.

Her er det veldig tydelig at store deler av Europa generelt ser på somre med mindre nedbør. Særlig Sør-Europa må forberede seg på mye mer tørke.

For europeiske olivendyrkere betyr dette enda flere år med dårlige avlinger.